17.5.2017. 17:48
0
Ništa od prodaje "Ljubije" izraelskoj kompaniji, odluka Vlade RS-a nije podržana na Narodnoj skupštini
Odluka Vlade RS-a o prodaji osnovnog kapitala u Rudniku željezne rude "Ljubija“ Prijedor firmi “Israeli investment group“ Commonwealth of Dominica nije danas podržana u Narodnoj skupštini RS-a.

Za odluku je glasalo 39, protiv su bila 34, a suzdržano je bilo sedam poslanika.

Vlada RS-a je 12. aprila odlučila da se 64,99 posto akcija državnog kapitala u Rudniku željezne rude „Ljubija“ Prijedor proda firmi “Izraeli investment grupa“, procijenivši da su dali bolju ponudu od “ArcelorMittala”.

Izraelska kompanija ponudila je za akcije „Ljubije“ 92 miliona KM, a „ArcelorMittal“ 63,6 miliona KM, ali ova odluka nije dobila većinu tokom današnjeg glasanja u Narodnoj skupštini RS-a.

Tokom trajanja sjednice u blizini zgrade Narodne skupštine RS-a i danas se okupilo oko desetak radnika, članova sindikata "ArcelorMitala" Prijedor, a u parku „Mladen Stojanović“ oko 200 rudara „Mittala“, koji su tražili Vladu RS-a da povuče odluku o prodaji osnovnog kapitala u Rudniku željezne rude "Ljubija“ Prijedor firmi “Israeli investment group“, jer strahuju za svoja radna mjesta.

I skupštinski Odbor za privredu tražio je od Vlade da povuče ovu tačku dnevnog reda, ali iz Vlade to nisu uradili, jer su navodili da državni kapital u "Ljubiji“ treba da se proda firmi “Israeli investment group“, jer je dala bolju ponudu od “ArcelorMittala” Prijedor.

Tokom 2004. godine formirano je zajedničko preduzeće “Ljubije” i “Mittala” u kojem Rudnik željezne rude ima 49, a “Mittal” 51 posto akcija, tako da bi praktično kupac po automatizmu postaje vlasnik 49 posto zajedničkog preduzeća s “Mittalom”, koje godinama uspješno posluje.

“Israeli investment group“ bila je ponudila za akcije "Ljubije“ 92 miliona KM, a "ArcelorMittal“ 63,6 miliona KM.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.