19.5.2017. 17:41
0
Bihać - Wigemark posjetio gradilište nove zgrade Kantonalnog suda
Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU Lars-Gunnar Wigemark posjetio je danas Bihać gdje je sa čelnim ljudima pravosuđa u Unsko-sanskom kantonu (USK) obišao gradilište nove zgrade Kantonalnog suda, čiju izgradnju finansira EU s nešto više od 1,6 miliona eura.

Wigemark je obilazeći gradilište buduće zgrade Kantonalnog suda izrazio zadovoljstvo dinamikom radova na objektu, koji je, po njegovim riječima neophodan, kako bi pravosuđe u USK bolje funkcionisalo. 

- Dosta čujete EU i nas kako govorimo o vladavini prava u ovoj zemlji, a da bi se vladavina prava osigurala između ostalog je potrebno da imate snažno, funkcionalno i efikasno pravosuđe. Takvo pravosuđe između ostalog zahtijeva i postojanje infrastrukture, objekata i sredstava koji će osigurati njihov efikasan rad - izjavio je Wigemark. 

Pored Evropske unije, partner u projektu je i Vlada Unsko-sanskog kantona.

- Vlada Kantona se aktivno uključila u ovaj projekat i dosad smo obezbijedili ili ćemo u dogledno vrijeme obezbijediti više od dva miliona KM, počevši od nabavke zemljišta, pa do završne faze opremanja Kantonalnog suda - naveo je ministar pravosuđa u Vladi USK Nikola Findrik.  

Predsjednica Kantonalnog suda Bihać Fata Nadarević je kazala da se nada da će se projekt privesti kraju i to u ugovorenim rokovima.

- Završetkom tog projekta stvaraju se bolji uslovi rada za sve uposlene Kantonalnog suda Bihać - istakla je Nadarević. 

Nova zgrada Kantonalnog suda trebala bi biti završena do kraja desetog mjeseca.   

Wigemark se potom, zajedno sa njemačkom ambasadoricom u BiH Christiane Hohmann, uputio u Mljekaru Meggle. Visoke goste je zanimala situacija oko izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda na EU tržište.

Tokom posjete, Wigemark se sastao i s predstavnicima Gradske uprave Bihaća i bihaćkog Univerziteta.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.