20.5.2017. 19:10
0
U Bihaću međunarodna konferencija s fokusom na europski integracijski proces
U organizaciji Paneuropske unije Bosne i Hercegovine u Bihaću se od 19. do 21. maja 2017. godine održava međunarodna konferencija o temi "Bosna i Hercegovina: korak do statusa zemlje kandidata – Možemo li ubrzati proces?".

Na konferenciji, čiji je službeni dio završen, održana su tri panela na kojima je više od 130 sudionika govorilo o trenutnoj situaciji u BiH, regiji i Europi, integracionim procesima te izazovima sa kojima se suočava BiH na putu prema Europskoj Uniji.

Konferenciji su, među ostalima, prisustvovali predsjednik Paneuropske unije BiH Vanja Gavran, predsjednik Međunarodne paneuropske unije Alain Terenoire i članovi paneuropskih organizacija iz zemalja regiona i Europe, europski zastupnik Tonino Picula, bivša zastupnica u Europskom parlamentu Doris Pack, šef Delegacije EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark, ministar znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i glavni tajnik Međunarodne paneuropske unije prof. dr. Pavo Barišić.

Skupu su prisustvovali i visoki zvaničnici Grada Bihaća, Unsko – sanskog kantona, te Federacije BiH i države BiH, među kojima predsjednik Zajedničke komisije za EU integracije Parlamentarne skupštine BiH Nikola Lovrinović, potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović, premijer Unsko – sanskog kantona Husein Rošić i predsjedavajući Gradskog vijeća Bihaća Davor Župa, te eksperti europskih integracija, profesori, politički analitičari, novinari.

Predsjednik Paneuropske unije BiH Vanja Gavran je istakao, a sudionici konferencije su se složili, da se proces ulaska BiH u EU može ubrzati uz više povjerenja među onima koji vode BiH te da ispunjavanje uvjeta za ulazak BiH u EU mora biti prioritet svih političkih subjekata u BiH.

Podsjetio je da ova organizacija iz godine u godinu organizira ovakve skupove jer se  s njih želi poslati jasna poruka da je jedini put Bosne i Hercegovine onaj europski.

- Možda više nego ikada potrebne su nam poruke ohrabrenja i usmjerenja. Bosna i Hercegovina je u današnjim svjetskim okolnostima važna i nekim zemljama s Istoka, ali to za BiH nije opcija. Mi smo uvijek bili dio Europe i moramo se vratiti pod njezino okrilje - kazao je Gavran.

Sudionici konferencije usvojili su Deklaraciju koja će biti upućena političkim zvaničnicima u BiH i međunarodnoj zajednici.

Konferencija je održana pod pokroviteljstvom Vlade Unsko-sanskog kantona i Grada Bihaća. Glavni partner ovoga skupa je Fondacija Konrad Adenauer – Predstavništvo u Bosni i Hercegovini, a partneri su i Hrvatsko kulturno društvo Napredak, Fondacija Robert Schuman, uredi potpredsjednika Federacije BiH Melike Mahmutbegović i Milana Dunovića te Zajednička komisija za europske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Paneuropske unije BiH.

(FENA/Merima Druškić) 

EU
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.