21.5.2017. 12:35
0
Prije 25 godine zastava RBiH istaknuta ispred zgrade UN-a u New Yorku
Zastava Republike Bosne i Hercegovine sa šest ljiljana koja je usvojena 4. maja 1992. godine prvi put je zvanično predstavljena 22. maja 1992. godine ispred zgrade UN-a u New Yorku.

Tog dana Bosna i Hercegovina postala je članica Ujedinjenih naroda (Rezolucija 757), čime je, kao sukcesor (nasljednik) Socijalističke federativne Republike Jugoslavije (SFRJ), postala ugovorna strana svih konvencija i sporazuma koje je do tada ratificirala SFRJ. 

U radu Ujedinjenih naroda BiH sudjeluje preko stalnih predstavništava u New Yorku, Ženevi, Beču, kao i pri UNESCO-u u Parizu.

Bosna i Hercegovina se Ujedinjenim narodima obavezala da će pratiti i aktivno sudjelovati u rješavanju međunarodnih kriza kroz tijela UN-a u kojima je BiH članica. Pojednostavljeno, od objekta međunarodne politike BiH postupno postaje aktivan sudionik u rješavanju međunarodnih problema, piše NAP.

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.