21.5.2017. 12:56
0
Švraka: Vlada treba da ode zbog urušavanja zdravstvenog sistema u RS-u
Poslanik Partije demokratskog progresa (PDP) u Narodnoj skupštini RS-a Milan Švraka upozorio je danas na nagomilane dugove u javnom zdravstvu RS-a, što je, kaže, jedan od razloga za smjenu Vlade.

Sjednica parlamenta na kojoj bi trebalo da se razmatra inicijativa opozicije u RS-u o izglasanju nepovjerenja Vladi RS-a zakazana je za 31. maja, a Švraka je na pres-konferenciji u Banjoj Luci rekao da kabinet Željke Cvijanović nije reagovao na značajna dugovanja u zdravstvenom sektoru, koja urušavaju taj sistem, a nije zatražena ni odgovornosti za neuplaćene doprinose.

Ukazao je da su zdravstvene ustanove još prije godinu i po dana dugovale oko 513 miliona KM, od čega za poreze i doprinose 216,6 miliona KM, a kreditna i druga zaduženja bila je su oko 296 miliona, s tim da su se ti iznosi još povećali.

Zaključno s 31. martom ove godine dug zdravstvenih ustamova u RS-u prema Fondu penzijsko-invalidskog osiguranja bio je oko 113 miliona KM, dok je 2011. iznosio 12,4 miliona, ali je zbog svega izostala adekvatna reakcija vlasti.  

Upozorio je i na problema radnika u zdravstvu, koji ne mogu da idu u penziju, jer nisu uplaćeni doprinosi.

- Bolnica Kasindo nije uplatila doprinose 55 mjeseci, banjalučka bolnica 42 mjeseca, bolnica u Doboju 44... Ovo je veoma zabrinjavajuće stanje - rekao je Švraka ističući da Vlada nema ni ideju, ni viziju kako da se riješi problem u zdravstvu u RS-u.

Iznio je i podatak da se Fondu zdravstva u RS-u za doprinose duguje 280 miliona KM, od čega zdravstvene ustanove iznos od 104 miliona, Vlada i drugi budžetski korisnici.

Poslanik PDP-a tvrdi da nije došlo do reforme u zdravstvu u RS-u, koja je najavljivana u ekspozeu premijerke Željke Cvijanović, a izostala je i dugoročna strategija rješavanja problema u zdravstvu.

Ova stranka je pripremila i svoje prijedloge mjera za spas ovog sektora.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.