21.5.2017. 17:35
0
SBiH: BiH može postati država korisnika penzionog fonda
Bosna i Hercegovina može postati država korisnika penzionog fonda, upozorila je Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH), u jednom od zaključaka sa sjednice Glavnog odbora, održane u Zenici.


Kako je saopćeno danas iz SBIH, ova stranka apelira da Stranka demokratske akcije (SDA) hitno realizira obećanja o 100.000 radnih mjesta i zaustavljanju iseljavanja mladih ljudi iz Bosne i Hercegovine na taj način. 

- U suprotnom, ovo će postati država korisnika penzionog fonda - saopćeno je iz SBiH.

Narednim zaključkom Glavnog odbora je ta stranka pozvala vladajuće strukture da prestane zaduživanja Bosne i Hercegovine bilo da se radi o akcizama ili kratkoročnim zaduženjima putem vrijednosnih papira ili kreditima kod komercijalnih banaka.

- Imate na raspolaganju preko 50 milijardi KM državne imovine i stavite je u funkciju. Imate preko 700 miliona KM u sivoj ekonomiji, upotrijebite ih - navodi SBiH.

- Gospodo iz SDA, HDZ i SBB, ništa niste učinili na infrastrukturnim projektima u mandatu koji vam je na isteku osim što ste uhljebili svoje ljude na rukovodna mjesta. Dajte obrazloženje građanima BiH zašto se ništa ne gradi - navodi također.

SBiH poziva na usvajanje Izbornog zakona s demokratskim vrijednostima i s ograničenjem svih mandata izabranog zastupnika u jednom tijelu na maksimalno dva ciklusa.

- Na taj način ćete demokratizirati kompletno društvo, a nećemo gledati iste likove 20 godina u istim parlamentarnim foteljama. Usvojite elektronsko glasanje skeniranjem glasačkog listića i na taj način dajte priliku da birači biraju svoje predstavnike, a ne da to čine oni koji broje, tj. kradu glasove. Zaboravite na nove etničke podjele putem Izbornog zakona - ističe SBiH.

Savez nezavisnih socijaldemokrata i Savez za promjene u Narodnoj skupštini Republike Srpske, navodi dalje SBiH, nije spomenuo koliko se Bošnjaka ili Hrvata vratilo na radno mjesto u rudnik Ljubija ili bolje rečeno, koliko ih se nije vratilo, a očekuju podršku "Domovine" za privatizaciju rudnika.

- Uz ovakvu politiku, nikada je nećete imati - poručio je Glavni odbor SBiH navedenim strankama.

Slična je stvar i s Aluminijem Mostar. Gotovo niko od Bošnjaka ili Srba se nije vratio na radno mjesto u Aluminij Mostar, ali je zato Elektroprivreda Bosne i Hercegovine na svoju štetu isporučila električnu energiju za prvih pola godine u Aluminijski kombinat Mostar, zaključio je također.

Glavni odbor Stranke za Bosnu i Hercegovinu je, prema ovom saopćenju, u duhu nastavka borbe za povratak svih na svoja prijeratna ognjišta, donio odluku o ustanovljenju ''Povelje herojima povratka'', koja će biti dodjeljivanja jednom godišnje osobama što su najviše učinile u borbi za povratak svih na svoje, a prema kriterijima koje će ustanoviti stručna resorna grupa. 

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.