21.5.2017. 17:50
0
Studentice izradile Android aplikaciju za Historijski muzej BiH
Tri studentice završne godine Kompjuterskih nauka i inžinjeringa na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) Džana Bašić, Amila Zimić i Rialda Spahić volonterski su izradile mobilnu aplikaciju za Historijski muzej BiH.


U periodu od oktobra 2016. do marta 2017. godine, mlade programerke razvile su Android mobilnu aplikaciju i web aplikaciju za administratora Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine. Razvoj aplikacije je bio u sklopu predmeta Posebne teme kompjuterskih nauka, a koji je mentorisala profesorica doc. dr. Jasminka Hasić-Telalović.

Tokom razvoja, studentice su imale redovne posjete muzeju i sastanke sa direktoricom Elmom Hašimbegović kako bi aplikacija zadovoljila potrebe Muzeja. Tri mlade dame izjavile su da im je velika čast da, kao studentice, predstave svoje znanje i svoj Univerzitet na ovakav način i da doprinesu dašak tehnologije bosanskoj kulturi.

Nije nepoznato da se historijske vrijednosti u muzeju sve rjeđe posjećuju i da su posebno mladi ljudi sve manje zainteresovani da uče o svojoj historiji. Mi živimo u vremenu pametnih telefona, te se nadamo da će naš rad inspirisati građane i turiste da posjete ovaj 70-godišnji muzej - izjavile su programerke.

(Patria/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.