22.5.2017. 13:27
0
Konaković i Škrijelj bez dogovora o zakonu o visokom obrazovanju, otkazana sjednica Senata UNSA-e
Vanredna sjednica Senata UNSA-e koja je trebala biti održana danas kako bi se razmatrao usaglašeni materijal Univerziteta i Vlade KS oko Prijedloga Zakona o visokom obrazovanju otkazana je, a o razlozima i motivima niko još ne želi otvoreno govoriti, piše agencija Patria.

Kako saznaje agencija Patria, rektor Univerziteta u Sarajevu u petak je održao sastanak sa premijerom KS Elmedinom Konakovićem kako bi se pokušao popraviti tekst zakona, odnosno ugraditi one amandmane koje je predložio Senat UNSA-e početkom februara ali na Nacrt zakona. Nezvanično, izmjene koje je tražio Senat nisu prihvaćene, a Prijedlog zakona u srijedu će se naći pred zastupnicima u Skupštini KS.

S obzirom da nisu prihvaćene primjedbe akademske zajednice pitanje je kome odgovara predloženi zakon. Odredba da UO UNSA ima šest članova od 11 koje imenuje Vlada KS ostala je na snazi, te je jasno da se Univerzitet u Sarajevu stavlja pod političku kontrolu.

Kako saznaje Patria, jedna od mogućnosti je da se postavi pitanje ustavnosti ovog zakona.

Inače, sjednica Senata zakazana je za srijedu kada i sjednica Skupštine KS. U svakom slučaju rektor UNSA-e Rifat Škrijelj najavio je svoj dolazak na sjednicu Skupštine KS kako bi se obratio zastupnicima te obrazložio zašto ovakav prijedlog zakona ne bi trebao dobiti podršku.

Također, u akademskim krugovima sve se glasnije govori o političkim pritiscima i na rektora ali i na članove Senata koji se zalažu za izmjene zakona i koji ukazuju na štetnost po akademsku zajednicu, studente ali i samu oblast visokog obrazovanja. 

(Fena/Alen Avdić) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.