22.5.2017. 16:34
0
Danielsson u posjeti Sarajevu, susreti sa bh. zvaničnicima
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić primio Christiana Danielssona, generalnog direktora Direktorata Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju.

Direktor Direktorata Evropske komisije, u okviru posjete BiH, obratio se na konferenciji "Sarajevo Business Forum 2017", a također će otvoriti postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda Butila u Sarajevu, u čiju je obnovu EU uložila 13 miliona eura. U Banjoj Luci će prisustvovati konferenciji kojom se zvanično obilježava početak projekta podrške parlamentima u BiH, koji finansira EU, te je ovom prilikom informisao članove Predsjedništva BiH o tim aktivnostima.

Konferencija "Sarajevo Business Forum 2017" je veoma bitna prilika da se pošalje pozitivna poruka o napretku i ekonomskim dobrim pokazateljima u BiH, kao i da se razgovara o regionalnom povezivanju i saradnji zemalja Zapadnog Balkana u oblastima ekonomije, privrede i infrastrukturnih projekata i mogućnosti zajedničkog nastupanja pred međunarodnim investitorima, rečeno je na sastanku.

Sagovornici su razgovarali o dinamici u kontekstu odgovaranja na pitanja iz Upitnika Evropske komisije, te o donesenom Pregledu odbrane BiH. Bitno je da se proces reformi kreće naprijed i da BiH stvori uslove za pristup evroatlantskim integracijama, a rečeno je da je BiH napravila značajan napredak u EU integracijama, istaknuvši da je članstvo u EU najvažniji vanjskopolitički prioritet i strateški cilj BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je, u ime Predsjedništva BiH, izrazio zahvalnost za dosadašnju podršku BiH i interesu institucija Evropske unije, posebno Evropske komisije, izrazivši očekivanja da će se ta podrška nastaviti i u budućnosti.

Sastanku su prisustvovali Elvir Čamdžić, šef Kabineta člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i Sanja Bazina Crnokić, savjetnica hrvatskog člana Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića.


(Patria/Admir Orčević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.