23.5.2017. 19:27
1
Posljedice vladavine Sebije Izetbegović: Umjesto na KCUS-u specijalizacija u Mostaru i Tuzli!
Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu nije moguće obaviti specijalizaciju iz oblasti gastroenterologije i kardiologije već su ljekari primorani ići u Sveučilišnu bolnicu Mostar i Univerzitetski klinički centar Tuzla


Epilog je to vladavine direktorice Sebije Izetbegović koja je za godinu dana kadrovski opustošila KCUS. Time je dovela u pitanje normalno funkcionisanje najveće bolnice u BiH i pružanje usluga tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite.

Dr. Izetbegović stalno je tvrdila da odlazak više od 30 uglednih profesora i ljekara neće donijeti štetu KCUS-u kao i da je ona dovela 26 ljekara i drugog osoblja ali njihova imena nikada nije objavila. No, stvarnost je ipak drugačija. U Programu rada i finansijskog poslovanja KCUS-a za period 2017-2019 godina koji je usvojen u Skupštini KS navodi se i zabrinjavajući podatak da je „na Klinici za gastroenterohepatologiju izražen deficit kadra.“

- Dvojici Ijekara specijalista, subspecijalista gastroenterologa, u nastavno-naučnom zvanju profesora, prestao radni odnos te, sa krajem 2016. godine, još jednom Ijekaru specijalisti, subspecijalisti, također u nastavno-naučnom zvanju profesora, prestaje radni odnos po osnovu ostvarivanja prava na penziju. Uz tri Ijekara specijalista, subspecijalista gastroenterologije, radni odnos je prestao i za dva Ijekara sekundarca. Trenutno je angažovano jedanaest specijalista, od kojih je šest raspoređeno na rad u dežurama te 24/7 službi interventne endoskopije za teritorij BiH. Dugoročno postojeći broj kadra, ugrožava kontinuitet postignutog kvaliteta zdravstvenih usluga tercijarnog nivoa – navodi se.

Prema tabeli koja je navedena u izvještaju 31.12.2016. godine na KCUS-u je bilo 74 doktora medicine, a za naredni period nije planirano novo upošljavanje doktora. Krajem prošle godine bilo je 567 doktora medicine specijalista, a planirano je da ta brojka bude 609. To znači da direktorica Izetbegović želi uposliti 42 doktora što je jasan pokazatelj koliko je KCUS u deficitu s kadrovima.

Ono na šta je struka upozoravala je da se masovan gubitak uglednih vrsnih ljekara, specijalista i profesora ne može nadoknaditi ni za narednu deceniju.

Od 30-ak ljekara njih desetak su profesori i predavači. Među prvima je nakon dolaska Izetbegović otišla akademik Senka Mesihović-Dinarević, prof.dr. Haris Tanović, a onda i profesor Rusmir Mesihović koji je zaledio svoj status, prof. dr. Mirsad Kacila, prof. dr. Elma Selimović-Kučukalić, prof.dr. Velija Zelija Ašimi, prof.dr. Ajša Meholjić, prof.dr. Nada Koluder, doc.dr. Mehmed Kulić...

Profesori Kacila i Kulić bili su i mentori za oblast kardiologije, a prema uputama iz Federalnog ministarstva zdravstva ljekari se na specijalizaciju šalju u Mostar ili Tuzlu. Doktor Denis Mačkić upućen je u Mostar, a kako kaže za agenciju Patria sramotno je na šta je doveden KCUS.

(Patria/Amila Alijagić)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.