24.5.2017. 13:57
0
Mulabdić: Učenica drugog srednje igrala igricu "Plavi kit"
Nakon informacije da je opasna igra "Plavi kit" stigla i u BiH, ministar MUP-a KS Vedran Mulabdić je medijima saopštio da je i sarajevska policija jučer dobila informaciju o ovoj igrici u jednoj školi.
Mulabdić je kazao da je informacija primljena jučer, te da je slučaj proslijeđen Federalnom MUP-u.

"Mi smo jučer zaprimili jednu takvu prijavu i radi se o učenici drugog razreda srednje škole. To smo poslali Federalnom MUP-u koji u svojim okvirima ima odjeljenje "cyber kriminal" i njima je slučaj proslijeđen", kazao je Mulabdić.

Dodao je da je učenica već počela igrati navedenu igricu, piše N1.

"Po mojim saznanjima, ta učenica je već prihvatila igru i takvu smo informaciju zaprimili i proslijedili na dalje postupanje. Apelujemo pogotovo na roditelje da malo više obrate pažnju u cilju prevencije i zaštite svoje djece".

- Svaki zadatak moraš marljivo ispuniti i niko ne smije znati ništa o tome. Kad završiš zadatak, pošalješ mi fotografiju. I na kraju igre, umreš. Jesi li spreman? - riječi su kojim se maloljetnici uvode u svijet "samoubilačke" onlajn igre "Plavi kit".

Ova opasna igrica koja funkcioniše tako da djeca na e-mail ili na svoj profil na nekoj društvenoj mreži dobiju link koji ih vodi u početak začaranog kruga.

Naime, "Plavi kit" potom počne da postavlja zadatke koji se moraju ispuniti da bi se napredovalo u igrici, a oni, iako isprva djeluju naivno i besmisleno, ubrzo postaju sve agresivniji

Igrica tjera decu i tinejdžere koji je igraju da se samopovređuju tako što će se nožem rezati po rukama, a potom i podijeliti tu krvavu fotografiju.

U Rusiji su zabilježeni slučajevi samoubistva zbog ove igrice, jer onaj ko pokuša da prestane da je igra ili da je obriše počinje da dobija prijeteće poruke.

Jedan slučaj zabilježen je i u Srbiji gdje je jedanaestogodišnji dečak počeo igrati igricu, ali su njegovi drugovi obavijestili roditelje koji su sve prijavili policiji, piše N1.

(Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.