24.5.2017. 14:25
0
Obrana i Dikić negirali umiješanost u planiranje terorizma
Obrana optuženih državljana Srbije za terorizam u Crnoj Gori odbacila je danas navode iz optužnice s obrazloženjem da je ona "neodrživa i paušalna", te da nema dokaza da su oni na bilo koji način umiješani u planiranje terorističkog napada u izbornoj noći prošle godine u Crnoj Gori.
 Obrana je posebno spornim ocijenila to što je optužnica zasnovana na iskazu svjedoka-suradnika tužiteljstva Aleksandra Sinđelića koga jedan od odvjetnika obrane Goran Petronijević nazvao "slobodnim suradnikom sigurnosne agencije" i "instruirani svjedokom". 

Obrana je od suda tražila da, ako optužnica bude prihvaćena, ona bude i dopunjena.

 Jedan od optuženih, umirovljeni general srpske Žandarmerije Bratislav Dikić je rekao da je on "žrtva u ovom predmetu".            

 "Ne znam ni tko je bio organizator, niti sam imao kontakt s bilo kim tko se spominje u optužnici", rekao je Dikić, prenio je podgorički portal CdM.    

 Novo ročište za kontrolu i potvrđivanje optužnice okrivljenima za slučaj pokušaja terorizma počelo je danas, bez prisustva lidera Demokratskog fronta Andrije Mandića i Milana Kneževića i Mandićevog vozača Mihaila Čađenović.     

Prethodno ročište predsjednik vijeća Dragoje Jović odgodio je na zahtjev odvjetnika optuženih kako bi se upoznali sa obimnim materijalom sadržanim u spisima predmeta.   

 Tužitelj Saša Čađenović je pročitao optužnicu u kojoj je naveo da tužiteljstvo posjeduje i dokaze i iskaze svjedoka suradnika za optužbu.      

 Kako je naveo, na čelu kriminalne organizacije koja je planirala destabilizirati Crnu Goru, izazove krvoproliće i nasilno preuzme vlast, bili su dvojica ruskih državljana Eduard Šišmakov (Širokov) i Vladimir Popov.  

 Njima se na teret stavlja kazneno djelo terorizam u pokušaju i pripremanje djela protiv ustavnog uređenja i sigurnosti Crne Gore izvršenog putem poticanjam javlja Tanjug.   

  Osim njih, na popisu optuženih su Predrag Bogićević, Nemanja Ristić, Miloš Jovanović, Srboljub Đorđević, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić.    

 Svi oni se sumnjiče da su pomagali organizatorima, ali i da su počinili kazneno djelo stvaranje kriminalne organizacije.

 Optužni akt protiv okrivljenih napisan je na 129 stranica, predloženo je saslušanje jedanaest svjedoka, a u ovaj dokument uvršteno je i već devet pravomoćnih presuda. Ako optužnica bude potvrđena, Tužiteljstvo je najavilo, tijekom sudskog postupka, prezentiranje čak 118 materijalnih dokaza i preslušavanje 33 telefonska razgovora snimljena mjerama tajnog nadzora.       

 Ako optužnica bude potvrđena i dođe do sudskog postupka, bit će razmotrene tehničke mogućnosti za direktan TV prijenos iz sudnice.

  U sudnici je bilo šest optuženih koji su već skoro osam mjeseci u pritvoru. 

  Inače, oko zgrade Višeg suda u Podgorici su bile poduzete visoke sigurnosne.
 
(Fena/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.