26.5.2017. 12:13
0
Ramazanska poruka reisa Kavazovića
Sa zalaskom sunca večeras nastupa mjesec ramazan, svjeti mjesec u islamu u kojem vjernici poste od ranog jutra do zalaska Sunca. Muslimani se uzdržavaju od hrane, pića, ali i loših misli i djela. To je mjesec dodatnog činjenja dobra, zbližavanja sa porodicom i prijateljima. Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein efendija Kavazović uputio je ramazansku čestitku:

U ime Allaha Milostivog Samilosnog,

Hvala Allahu koji nam je darovao ramazan i učinio ga mjesecom pokajanja oprosta i milosti. Neka su Božiji mir i blagoslov nad svim vjernicima i nad Muhammedom a.s. njegovom časnom porodicom i plemenitim sljedbenicima.

Braćo i sestre,

Ramazan i post u njemu je prilika da se kao muslimani ali i kao društvo podsjetimo sa vrijednostima koje ramazan u sebi nosi, solidarnosti, darežljivosti i zajedništva. Ovaj mjesec skrušenog ibadeta svima nama podsjetnik da nas ljudima čini samo naša spremnost da se žrtvujemo za druge, naše bližnje, siromahe i komšije.

U vremenu potrošačkog mentaliteta koji vlada svijetom, a koji nas tjera da sreću tražimo u onome što nemamo i što nismo stekli, ramazan nas podstiče da sreću tražimo u zahvalnosti Bogu na onome što već imamo. Pozivam sebe i vas da prepoznamo Božije blagodati koje su nam date.

Uzvišeni nam u Kur'anu kazuje da će nam svaku blagodat koju prepoznamo i na kojoj Mu budemo zahvalni uvećati.

Braćo i sestre,

Islamska zajednica u BiH je ove godine u fokus svog vjerskog djelovanja stavila džemat. Džemat je ono uže Milostivog oko kojeg se okupljamo u svakoj našoj džamiji i mahali.

Naša zajednica je jaka koliko su jake naše veze, u svakom od džemata, a naša se snaga mjeri našim odnosom prema najslabijim među nama.

Kako prepoznajemo blagodati Božije prema nama, prepoznajemo i druge kojima su one uskraćene, i budimo im na usluzi.

Iskoristimo ramazan da ojačamo naš džemat i naše jedinstvo u dobru. Posebno moramo pokazati solidarnost prema najslabijim našim džematima u svakom gradu, a posebno onom povratničkom.

Danas kada očekujemo prvi teravih-namaz, ja molim Uzvišenog da blagodat ramazana i njegov blagoslov osjete svi ljudi, a posebno naša braća u domovini, Sandžaku, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i bošnjačkoj dijaspori.

Ramazan šerif mubarek olsun.

Ramazanski bajram je 25. juna 2017. godine. 


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.