27.5.2017. 12:22
0
Poslovni prostori u Starom Gradu: Iseljeno 37 korisnika zbog neplaćanja zakupnine
Poslovni prostori kojima raspolaže Općina Stari Grad su najznačajniji ekonomski resurs, a u periodu od 2009. do 2016. godine naplaćeno je 54.310.025 KM (sa PDV-om) po osnovu zakupnine poslovnih prostora, piše agencija Patria.

Ipak, najveći problem predstavlja ukorijenjena nedisciplina zakupaca po pitanju ispunjavanja ugovorne obaveze, odnosno neredovno plaćanje zakupnine za poslovne prostore koje koriste. U prilog ovoj činjenici do sredine 2015. godine išao je i zakonodavni okvir koji je za naplatu dugovanja predviđao sudsko utuživanje i sudsko iseljenje zakupaca, ali su ti sporovi trajali godinama i najčešće rezultirali nemogućnošću naplate. Na zahtjev i inicijativu Općine Stari Grad, Skupština Kantona Sarajevo je 07.10.2015 godine usvojila Zakon o izmjenama i dopunama zakona o zakupu poslovnih zgrada i prostorija. Stupanjem na snagu ovog Zakona, Općina je konačno dobila mogućnost i instrument (iseljenje iz poslovnog prostora) da uvede reda i natjera pojedine zakupce da počnu poštivati odredbe potpisanih ugovora.

Tako su u 2016. godini iseljena 22 zakupca, sklopljeno je 35 ugovora o preuzimanju duga i zaključeno 40 sporazuma o plaćanju duga na rate.

U periodu od januara do polovine maja iseljeno je 15 poslovnih prostora, sklopljeno 13 ugovora o preuzimanju duga i isti uplaćen, kao i 55 sporazuma o plaćanju duga na rate koji su potpisani ili u toku potpisivanja. Ipak, prioritet za Općinu Stari Grad je naplata potraživanja, dok je iseljenje krajnje sredstvo koje prethodi dugotrajnim sudskim postupcima za naplatu duga, koji su u pravilu krajnje neizvjesni.

Na sljedećoj sjednici OV Stari Grad bit će razmatrana dugovanja korisnika poslovnih prostora.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.