27.5.2017. 21:51
2
Džamija u Ahmićima na meti varvara: Pokidano 30 tespiha
U noći sa četvrtka na petak ( 25. na 26.5.2017. godine) godine nepoznate osobe su u džamiji u Ahmićima pokidale 30 tespiha, te u spomen sobi žrtvama zločina koje su počinile jedinice HVO Vitez ostavile ceduljice kako se trebaju ponašati „muslimani koji slijede pravi put“, piše agencija Patria.
- Iz Udruženja 16. april Ahmići navode da je ovo čin varvarizma. Udruženje građana „16. April“ Ahmići, ovim putem želi da poruči počiniocima ovog varvarskog čina da je biti vjernik jednako biti od koristi drugima, da vjernik ne smije da nanosi štetu bilo kome, da ne smije da uništava društveno, kao ni privatno dobro drugih, da su džamije svete kuće i da se u njih treba skrušeno ulaziti, a ne u njima nered praviti. 

Kidati tespihe je neciviliziran čin i uvreda svakog vjernika, posebno u ovim mubarek danima. Što se tiče poruka koje su ostavljene u spomen sobi žrtava zločina u Ahmićima i sugestijom da se slike ne smiju „vješati o svoje kuće“ te tako ljude odvoditi u zabludu, želimo poručiti „djela se cijene prema nijetu“,  tako nas naša vjera uči, stoga nijet ove i svih drugih spomen soba je kultura pamćenja kao preduslov opstanka i ostanka na ovim prostorima, a nikako odvođenje u „zabludu“ kako nam poručuju ovi dušebrižnici. 

- Nad ovim narodom je izvršeno 11 genocida u kontinuitetu, stoga nam je emanet da pamtimo i opominjemo i ova spomen soba je jedan vid borbe za interpretaciju istine kao i njegovanje kulture pamćenja. Ako po već vašem „vjerničkom ukusu“ nije odgovarao ambijent džamije, njezin enterijer i inventar koji se u njoj nalazi, imali ste puno pravo da izađete i sebi nađete „prigodno“ mjesto za obavljanje namaza, pa sve je ovo Allahova dž.š. zemlja i svako čisto mjesto je pogodno za sedždu. 

Ovim činom ste uvrijedili mještane Ahmića, zloupotrijebili ste gostoprimstvo koje se ogleda i u tome da smo džamiju ostavili otvorenom kako bi putnici namjernici imali gdje da se abdeste, te namaz obave. Uvrijedili ste žrtve i njihove preživjele. Slomili ste srca vjernika, rastužili sve nas. Šta god činili nećete nam nikad uspjeti uzeti ono što smo kao emanet od svojih predaka naslijedili, a naš emanet je 6 imanskih, 5 islamskih šarta, koje čuvamo i koji čuvaju nas.

(NAP/Alen Avdić)
2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.