29.5.2017. 8:33
0
Brammertz: Vrlo dobra saradnja s vlastima BiH
Tribunal u Hagu (ICTY) zatvara se krajem ove godine. Predmeti koji ostanu nezavršeni bit će okončani kroz tzv. Mehanizam za međunarodne sudove, na čijem će čelu biti aktuelni glavni tužilac Serge Brammertz.

U razgovoru za "Avaz" on ističe da mu je prioritet ekspeditivno završavanje suđenja i žalbenih postupaka. U predmetu "Stanišić i Simatović" suđenje će biti ponovljeno i ono počinje već 13. juna. U žalbenom postupku su kojem je Tužilaštvo podnijelo žalbu, te predmet "Šešelj", u kojem se očekuje drugostepena presuda krajem ove ili početkom iduće godine.

Brammertz očekuje mogućnost žalbe i u predmetu "Mladić".

- Moj prioritet je i lociranje i hapšenje osmorice preostalih bjegunaca s Tribulala za Ruandu. Trojici od osmorice bjegunaca će se suditi na Mehanizmu. Konačno, tu smo i da pomognemo nacionalnim pravosuđima u krivičnom gonjenju za međunarodne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji i Ruandi - kaže Brammertz.

- Kao što sam spomenuo u posljednjem izvještaju Vijeću sigurnosti, koji sam podnio krajem prošle godine, imamo adekvatan pristup dokumentima, arhivima i svjedocima u sve tri zemlje -Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji. Što se tiče neizvršenih naloga u predmetima za nepoštivanje Suda "Jojić i drugi", predsjednik Tribunala je iznio taj problem pred Vijećem sigurnosti UN-a i očekujem da će sigurno to ponovo uraditi u svom sljedećem izvještaju. Očigledno je da to veoma zabrinjava i nas u Tužilaštvu, zato što se radi o vrlo ozbiljnim navodima - rekao je on, dodajući da bjegunci nisu jedini problem u vezi s pravdom za ratne zločine u Srbiji.

- Situacija generalno neide u dobrom pravcu. Pozdravljamo, nakon dugotrajnog odgađanja, imenovanje novog tužioca za ratne zločine i unaprijed se radujemo saradnji s gospođom Snežanom Stanojković - naveo je.

Sa druge strane strane, u saradnji s BiH tvrdi da nema otvorenih pitanja.

- Vrlo dobro sarađujemo s vlastima BiH, a to smo i potvrdili u posljednjem izvještaju Vijeću sigurnosti - rekao je, između ostalog Brammertz .


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.