29.5.2017. 13:14
0
Održana sjednica Vlade Federacije BiH
Vlada Federacije BiH danas je, na sjednici u Sarajevu, razmatrala i djelimično prihvatila inicijativu 26 poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH za izmjenu Zakona o radu, a koja se odnosi na to da usvojiocima i hraniteljima djece bude osigurano pravo na plaćeno odsustvo s posla za vrijeme perioda adaptacije, bez obzira na uzrast djeteta.

Kako Zakonom o hraniteljstvu u FBiH nije propisan obavezan adaptacioni period, inicijativu za izmjenu Vlada FBiH ocjenjuje prihvatljivom samo u pogledu odsustva za usvojioce, te će to i biti predmet izmjena i dopuna Zakona o radu u narednom periodu.

Danas je utvrđen i u parlamentarnu proceduru upućen Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u Federaciji BiH. Jedna od izmjena je  urađena jer postoje naznake da sudije u praksi ne postupaju u odgovarajućim predmetima na osnovu važeće odredbe člana 34. Zakona. Također je utvrđeno da primjena Zakona počinje od 1.11.2017. godine.

Vlada FBiH je produžila rok za podnošenje zahtjeva za verifikaciju računa stare devizne do 30.9.2017. godinu, a na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije usvojila Program utroška dijela sredstava utvrđenih u Budžetu FBiH za 2017. godinu na poziciji subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima za uplatu doprinosa u svrhu penzionisanja zaposlenika, u iznosu od 500.000 KM.

Usvojeni su programi raspodjele ovogodišnjih budžetskih transfera iz nadležnosti Federalnog ministarstva kulture i sporta, ukupno vrijedni 3.098.000 KM i namjenjeni fondacijama za izdavačku i biblioteču djelatnost, konematografiju, te scenske, muzičke i likovne umjetnosti.

U skladu sa Zakonom o budžetima u FBiH, donesene su Smjernice ekonomske i fiskalne politike za period 2018-2020. godina. U ovom dokumentu su, između ostalog, iskazana očekivanja da će od 2017. do 2020. godine Federacija BiH ostvarivati kontinuirani rast izvozne aktivnosti i to u 2017. godini za 7,1 posto, u 2018. za 7,9 posto, te u 2019., odnosno 2020. godini za 7,9 posto. Imajući u vidu planirane aktivnosti Vlade BiH, očekuje se da bi ukupan broj zaposlenih u Federaciji BiH mogao dostići stope rasta od 2,2 posto u 2017. godini, 2,5 posto u 2018. godini i 2,5 posto u 2019. godini, te 2,3 posto u 2020. godini.

Kontinuirano prateći situaciju vezanu za Agrokor, Vlada FBiH je danas prihvatila informaciju o aktivnostima koje se odnose na privredna društva iz ove grupacije čija su sjedišta u Federaciji Bosne i Hercegovine. Vlada je zadužila resorna ministarstva da, u skladu sa svojim nadležnostima, prate aktivnosti i poduzimaju mjere u cilju zaštite dobavljača i zaposlenika.

Vlada FBiH je usvojila informaciju o štetama u poljoprivredi prouzrokovanim snježnim padavinama, niskim temperaturama i mrazevima u Federaciji BiH i zadužila Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da izmijeni i dopuni Pravilnik o načinu i uslovima ostvarivanja novčane podrške po modelu poticaja proizvodnji, u dijelu koji se odnosi na obavezu dostave dokaza o prodaji proizvoda u biljnoj proizvodnji, što bi omogućilo da dostavljanja dokaza o prodaji proizvoda u 2017. godini budu oslobođeni klijenti čija se proizvodnja nalazi na područjima na kojima je proglašeno stanje elementarne nepogode, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

(FENA/Merima Druškić) 

Vlada FBiH
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.