29.5.2017. 13:26
0
Simicskó: Podrška Bosni i Hercegovini na njenom evroatlantskom putu
Ministar odbrane Republike Mađarske István Simicskó izjavio je danas u Sarajevu da će njegova zemlja nastaviti pružati punu potporu Bosni i Hercegovini na njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u, uključujući i što skoriju aktivaciju MAP-a za BiH (Akcioni plan za članstvo u NATO-u).

Ministar Simicskó, koji predvodi delegaciju Ministarstva odbrane i Armije  Mađarske u posjeti Ministarstvu odbrane BiH, potvrdio je kontinuitet partnerstva dviju zemalja, navodeći da je stabilnost BiH i regiona Balkana u vrhu vanjskopolitičkih prioriteta  Mađarske.

Istovremeno, pozdravio je napore koji se ulažu u izgradnju bolje budućnosti BiH, ističući da je stabilnost ključni element na tom putu.

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš je nakon sastanka delegacija odbrambenih struktura dviju zemalja istaknula istovjetnost njihovih stajališta kada je riječ o izgradnji mira i stabilnosti te partnerstvu u otklanjanju aktuelnih sigurnosnih prijetnji.

- Mir i stabilnost za BiH vidimo kroz evropske i evroatlantske integracije i u tom smislu očekujemo i dalje punu potporu  Mađarske u tijelima EU, kao i u tijelima NATO-a kada govorimo o BiH i aktiviranju MAP-a za našu zemlju, ali isto tako i kandidatskom statusu BiH s aspekta priključenja EU - kazala je Pendeš.  

Sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnim globalnim sigurnosnim izazovima - terorizmu, migracijskoj krizi i cyber-kriminalu, te daljnjem jačanju saradnje na planu obuke putem centara za mirovne operacije, a mađarska strana je ponudila i organiziranje generalštabnog kursa u toj zemlji.  

Kako je rečeno, mađarski vojni kontingent je od 1996. godine prisutan u BiH. Više od 1.000 mađarskih vojnika služi u različitim misijama podrške miru, od kojih 550 na zapadnom Balkanu, u sklopu EUFOR-a i KFOR-a.

Tokom zvanične posjete Ministarstvu odbrane BiH u pratnji ministra Simicskóa je i načelnik Glavnog štaba Armije  Mađarske general Tibor Benko i drugi visoki dužnosnici, dok su delegaciju MOBiH-a OSBiH predvodili ministrica odbrane BiH Marina Pendeš i načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Anto Jeleč.

Inače, susret dviju delegacija prethodi sastanku Vojnog komiteta NATO-a 1. juna, odnosno Sjevernoatlantskog vijeća 20. juna.

Kako je najavljeno, nakon susreta u Ministarstvu odbrane BiH visoki gosti iz Mađarske posjetit će vojni kontingent te zemlje u sklopu EUFOR-a.   

(FENA/Merima Druškić) 

NATOMO BiH
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.