29.5.2017. 13:55
0
U BiH se još dosta može uraditi u pogledu rodne jednakosti
Specijalistkinja za programe iz UN Women BiH Amna Muharemović ocijenila je da je zakonodavni okvir u pogledu ravnopravnosti spolova u BiH prilično dobar te da je dosada mnogo urađeno u kontekstu borbe protiv nasilja nad ženama, ali da u tom smislu ipak postoji prostor za uvezivanje svih nivoa vlasti, kao i za razvoj specijalnih servisa za pružanje usluga.

Muharemović je to izjavila uoči početka radionice za predstavljanje trogodišnjeg projekta "Sprečavanja nasilja nad ženama u zemljama zapadnog Balkana i Turskoj: provođenje normi, mijenjanje stavova", koju su danas u Sarajevu organizirali Delegacija Evropske unije (EU) u BiH i UN Women.

Projekt finansijski podržava EU u iznosu od 5.000 000 eura za cjelokupan program te u iznosu od 550.005,71 eura za komponentu u BiH. Cilj programa je sprečavanje nasilja nad ženama i djevojčicama u šest zemalja zapadnog Balkana i Turskoj.   

Šef Kooperacije u Delegaciji EU u BiH Melvin Asin kazao je da Evropska komisija u potpunosti podržava rodnu ravnopravnost i jednakost u svim sferama, kao i eliminiranje diskriminacije i rodno zasnovanog nasilja.

- Ovo su aktivnosti koje ćemo nastaviti podržavati u finansijskom i praktičnom smislu - poručio je te izrazio nadu da će usvajanje međunarodnih standarda na kojima će raditi u okviru provedbe projekta doprinijeti isticanju poruke da se nekažnjavanje zločina i nasilja nad ženama ne može tolerirati.

Dodao je da će putem projekta također podržati rad mreže organizacija civilnog društva u BiH i osigurati im tehničku pomoć pri aktivnostima u kontekstu praćenja provedbe zakona te zagovaranja i saradnje.

Asin je pozvao i druge donatore da pruže svoju podršku kako bi doprinijeli radu na rodnoj jednakosti te zaključio da se u ovom smislu u BiH još dosta toga može uraditi.

Muharemović je naglasila da kroz rad na ovom projektu žele ukazati na blisku vezu između nasilja i diskriminacije nad ženama i gotovo potpunog neprisustva žena u javnom životu i političkom životu u BiH.

- Situacija je takva jer ne postoji dovoljno predstavljenih žena u svim domenima donošenja odluka i zato što je prostor donošenja odluka jako udaljen od prostora života ljudi u našoj zemlji - smatra Muharemović.

Kako je pojasnila, u BiH će blisko sarađivati s Agencijom za ravnopravnost spolova i Sigurnom mrežom, koja predstavlja najistaknutiju organizaciju koja se bavi pitanjem borbe protiv nasilja nad ženama.

Po njenoj ocjeni, ono gdje nedostaje odlučnosti i resursa u BiH jeste stabilno finansiranje te standardizacija koja će ići u prilog kvalitetnim uslugama, kvalitetnoj prevenciji nasilja, kao i bliskoj saradnji svih uključenih u ovaj proces.

Saša Leskovac iz Agencije za ravnopravnost spolova BiH napomenuo je da je značajno da ovakve i slične inicijative međunarodne zajednice budu sinhronizirane i usklađene s ciljevima državne politike.

Konstatirao je da je, uprkos naporima vlasti, nevladinog sektora i međunarodne zajednice, problem nasilja i diskriminacije nad ženama još  itekako prisutan u bh. društvu te da statistika pokazuje da je BiH još na "evropskom dnu" u pogledu prevencije nasilja u porodici.

Ipak, kako je rekao, ovaj problem jednako je prisutan u regionu, u Srbiji, Hrvatskoj te ostalim zemljama.

Napomenuo je da ono čime BiH ne bi trebala biti zadovoljna jeste tempo implementacije zakona i nedostatak podzakonskih akata, posebno naglasivši da postoji razlika između dva bh. entiteta u pogledu pružanja zaštite od rodno zasnovanog nasilja te da bi to trebalo ispraviti.

(FENA/Merima Druškić) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.