30.5.2017. 11:28
0
Potvrđena optužnica protiv Anđelka Pušonje zbog ubistva djeteta
Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu je nakon provedene istrage, 24.maja, podiglo optužnicu protiv Anđelka Pušonje (1941.) iz mjesta Džimije, za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Optužnicu je jučer potvrdio Okružni sud u Istočnom Sarajevu.

Anđelko Pušonja se tereti da je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, i oružanog sukoba između Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) i Vojske Republike Srpske (VRS), u svojstvu pripadnika VRS-a, postupao suprotno pravilima medunarodnog prava, kršeći odredbe Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata.

Osumnjičeni je, kako je saopćeno iz Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu, svjesno i voljno lišio života jedno dijete i teško ranio jednu civilnu osobu.

Sumnjiči se da je, 15.augusta 1992. godine, u ranim jutarnjim satima, u mjestu Bogaz, općina Han-Pijesak, naoružan automatskim vatrenim oružjem, došao do kuće porodice P., provalio ulazna vrata kuće i odmah počeo da ispaljuje projektile iz automatskog vatrenog oružja, te dok su P.Z. i P.S. sa svojom dvoipogodišnjom kćerkom P. I. u naručju pokušale da pobjegnu iz kuće kroz prozor, pogodio u grudi dvoipogodišnje dijete P. I., koje je od povrede preminulo.

P.Z. je nanio tjelesne povrede sa tri projektila u područu lijevog ramena, trbuha i lijeve natkoljenice.

(FENA/Merima Druškić) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.