3.6.2017. 12:00
0
Mostarska psihijatrijska subota; Kako pomoći onkološkim pacijentima
Klinika za psihijatriju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru i Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru, u suradnji s Udrugom psihijatara Bosne i Hercegovine i Liječničkom komorom Hercegovačko-neretvanske županije organizirali su u subotu Međunarodni simpozij – 14. mostarska psihijatrijska subota.

Tema ovogodišnjeg simpozija bila je - Psihoonkologija: multidisciplinarni pristup.

-Riječ je o relativno novoj znanstvenoj disciplini u medicini koja se, povezujući psihijatriju i onkologiju, bavi izučavanjem psihičkih reakcija i psihoterapijskih intervencija kod onkoloških bolesnika nakon pojave maligne bolesti- istaknuo je neuropsihijatar i predsjednik Organizacijskoga odbora Psihijatrijske subote prof. dr. Dragan. Babić.

-Pokušat ćemo na multidisciplinarni pristup osvijetlili ovaj problem kako bi pomogli onkološkim pacijentima jer nema zdravlja bez duševnog zdravlja, što je i dokazano- kazao je prof. dr. Babić.

Počasni predsjednik Udruge psihijatara BiH, akademik prof. dr. Slobodan Loga iz Sarajeva dodao je kako je multidisciplinarni pristup prema psihoonkologiji u BiH jako malo razvijen.

-Pacijenti koji su na kemoterapijama su u teškoj dvojbi. Njihove psihičke patnje su velike- kaže prof. dr. Loga,  ukazujući kako je potrebno da je u timu liječnika, koji vodi pacijenta, netko tko se bavi i "dušom" kako bi pacijent lakše nadišao tu tešku situaciju.

Prof. dr. sc. Miro Jakovljević  iz Zagreba ocijenjuje kako psihoonkologija spada u ono što se zove "medicina čuda i ljubavi".

-Potrebno je imati veliku ljubav kako bi se bavili tim područjem. Nije lako gledati ljude kako umiru, a ne možete im pomoći- napominje prof. dr. sc. Jakovljević.

Na simpoziju su iznesena vrlo zanimljiva predavanja psihijatara, psihologa, socijalnih radnika i liječnika obiteljske medicine iz BiH i regije, a koja bi trebala podići razinu znanja i biti u najnovijim trendovima u oblasti psihonkologije.

(FENA/Merima Druškić) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.