3.6.2017. 14:07
0
Objavljena lista pitanja koje inspektori postavljaju prilikom inspekcijskog nadzora po firmama
Federalna uprava za inspekcijske poslove objavila je liste provjere (check liste) ili liste pitanja koje inspektorati mogu postaviti nakon što dođu u kontrolu pravnom licu.

Iz ove uprave pozivaju sve privredne subjekte u Federaciji Bosne i Hercegovine da posjete web stranicu Federalne uprave za inspekcijske poslove i preuzmu odgovarajuću ček listu iz koje se mogu informirati o uvjetima koje moraju ispunjavati kako ne bi bili sankcionirani u inspekcijskom nadzoru. “Check liste” možete preuzeti klikom OVDJE.

- Check liste služe kao 'podsjetnik' inspektoru u nadzoru kako ne bi ispustio neku važnu provjeru, da inspekcijski nadzor nije izvršen nasumice, reda radi, tek da se obavi, nego je inspektor prije odlaska procijenio potrebu da se kod konkretnog subjekta obavi nadzor, što predstavlja početke onoga što se naziva 'procjena rizika' imajući u vidu disbalans između broja inspektora u odnosu na broj poslovnih subjekata čiji rad inspektori treba da nadziru; služe kao mehanizam za prikupljanje informacija o privrednom subjektu, također kao mehanizam koji omogućava provođenje načela 'transparentnosti' kao jednog od značajnih načela koje omogućava poslovnom subjektu da sazna razlog dolaska inspektora, kao i zakonsku nadležnost inspektora da može izvršiti namjeravane provjere te predstavljaju materijal za edukaciju mladih inspektora koji na temelju kvalitetno osmišljenih, definiranih pitanja, provjera i radnji sadržanih u ček listama, mogu brže i efikasnije ovladati poslovima inspektora – saopćeno je iz Federalne uprave.

Ček liste koje koriste inspektori u obavljanju nadzora imaju informativnu, edukativnu i preventivnu funkciju, navodi se dalje u saopćenju Uprave, prenosi NAP.

(NAP/Merima Druškić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.