5.6.2017. 11:06
0
Formira se novo preduzeće: Vlada KS kupuje tramvaje na aukciji, gubitak GRAS-a težak 360 miliona KM
U srijedu 12. juna UIO BiH održat će javnu aukciju zaplijenjene pokretne imovine GRAS-a i to deset zglobnih tramvaja (tri dvodjelna i sedam trodjelnih) vrijednosti 176.000 KM. Ukupan dug GRAS-a prema UIO BiH je 19,6 miliona KM.

Premijer KS Elmedin Konaković potvrdio je da će Vlada KS kupiti tramvaje na aukciji, ali da će ih dati novom preduzeću koje će biti formirano.

- Novca za platu za ovaj mjesec u GRAS-u nema, tako da svi moraju biti svjesni te situacije i da radikalnim mjerama pokušamo spriječiti gašenje GRAS-a u 2017. godini. Ukoliko ne uspijemo 2018. ćemo ići u programirani stečaj. Stečaj ne znači da javni saobraćaj staje, administrativne procedure se vode, ali saobraćaj ne staje. Veći je problem radno-pravni status ljudi, veliki novac koji moramo izdvojiti za povezivanje njihovog staža za prelazak u novu firmu. GRAS ima gubitak od 360 miliona KM i bit će lakša opcija nego naći 360 miliona KM da se sanira gubitak GRAS-a – kazao je Konaković.

Skupština KS na sjednici 31. maja je prihvatila uvođenje privremenih mjera za sanaciju stanja u KJKP "Gradski saobraćaj" d.o.o. Sarajevo isključivanjem rada upravljačkih tijela i postavljenjem privremenog upravitelja.

- Prihvaćeni su zaključci u kojima se nalaže Vladi Kantona Sarajevo da u roku od sedam dana od dana njegovog donošenja, na prijedlog Ministarstva saobraćaja KS, imenuje privremenog upravitelja u preduzeću Gras. Njegova obaveza je da u roku od 30 dana u saradnji sa resornim ministarstvom dostavi Skupštini Kantona prijedlog mjera za sanaciju i reorganizaciju KJKP "Gradski saobraćaj" na razmatranje i usvajanje - navodi se u zaključku.


(Patria/Admir Oručević)

StecajGras
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.