6.6.2017. 18:00
0
Dužnosnici RS-a tvrde da na svako 10 km postoji teroristički kamp u BiH, Mektić ih pozvao da donesu dokaze o tome
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić pojasnio je danas novinarima u Sarajevu da se upozorenje britanskih vlasti ne odnosi na upozorenje o mogućem terorističkom napadu niti je to poziv građanima te zemlje da ne putuju u BiH, nego je to upozorenje građanima koji putuju u BiH.

Naime, Velika Britanija upozorila je građane, koji planiraju da posjete BiH, na mogućnosti terorističkog napada, a u tom upozorenju, izdatom početkom maja, navodi se da napadi mogu biti nasumični, kao i da se može desiti da meta bude neko mjesto koje posjećuju stranci, objavili su mediji.

- Velika Britanija opasnost od terorizma kvalificirala je u nekoliko rangova, pa između ostaloga lošiju procjenu od BiH imaju Sjedinjene Američke Države, Njemačka, Francuska i Belgija sa stepenom vrlo vjerovatnih terorističkih napada - pojasnio je Mektić.

Dodao je da ista procjena britanskih vlasti važi i za Austriju i Italiju, a to znači da postoji mogućnost terorističkog napada, dok su u blažoj kategoriju od BiH Hrvatska, Srbija i Crna Gora.

Osvrnuo se i na izjave dužnosnika Republike Srpske o tome da na svakih deset kilometara ove zemlje postoji neki teroristički kamp, naglasivši da takve izjave itekako štete interesima BiH.

- Takve informacije ne treba tako plasirati, nego sve informacije koje govore o postojanju takvih kampova ili centara za bilo kakvu obuku treba dokumentirati i proslijediti Tužilaštvu koje će dati naredbu, a ostale agencije će odmah reagirati - naglasio je Mektić.

Stoga je ovakve izjave nazvao neodmjerenim i paušalnim, dodajući da one nisu u interesu sigurnosti u BiH niti su u interesu cjelokupne sigurnosti, odnosno njima se stvara nesigurnost, panika i strah.

- Ukoliko osobe iz sigurnosnih struktura imaju informaciju o tome neka je predoče u konkretan dokument te će se reagirati, ali to je sve to postala politička fraza i ne bi tome pridavao pažnju - zaključio je Mektić.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.