7.6.2017. 13:38
0
Osigurano po 2.000.000 KM za dogradnju i infrastrukturu aerodroma Tuzla i Mostar
Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić danas je potpisao Ugovor o prijenosu sredstava kapitalnoga transfera s direktorima JP "Međunarodni aerodrom Tuzla" Rifetom Karasalihović i JP "Međunarodna zračna luka Mostar" Marinom Raspudićem.

Na temelju zahtjeva ovih javnih poduzeća i na temelju odluke Vlade Federacije Bosne i Hercegovine osigurana su sredstva za dogradnju i unapređenje infrastrukture oba aerodroma u iznosu od 2.000.000 KM za svaki aerodrom.

Navedena sredstva će se u skladu sa odlukom iskoristiti, između ostalog, za kapitalna ulaganja za projekt rekonstrukcije i dogradnju zgrade putničkog terminala sa pratećom infrastrukturom, kada je u pitanju Aerodrom Tuzla, te za proširenje platforme, izradu projektne dokumentacije, opremu za prihvat i otpremu zrakoplova, sanaciju manevarskih površina, te izgradnju Cargo objekata, kada je u pitanju Aerodrom Mostar.

Kako je istakao ministar Lasić, navedena sredstva su namjenski prikupljena sredstva od putničke takse koja se naplaćuje isključivo za razvoj zrakoplovne infrastrukture u Federaciji BiH, te kao takva ne opterećuju Proračun FBiH i porezne obveznike. Također je naglasio kako je jedan od ciljeva Ministarstva ulaganje u zrakoplovnu infrastrukturu u FBiH kako bi se ponudila kvalitetna razina usluge te kako bi zračne luke u Federaciji BiH bile još konkurentnije aerodromima u okruženju i regiji.

Direktori oba aerodroma su naglasili da ih raduje dobra suradnja s ministrom Lasićem i da su navedena sredstva značajan korak u smjeru podizanja gospodarske aktivnosti u obje županije, a i šire, te kako ulaganje u prometnu infrastrukturu uvijek prati i poboljšanje kvalitete poslovnog okruženja što za rezultat ima pozitivne učinke na proizvodnju i zapošljavanje. Zaključili su da su navedena sredstva samo prvi korak u unapređenju i dogradnji aerodroma te da će omogućiti otvaranje mogućnosti za ulaganja kako institucionalnih ulagača tako i privatnih investitora, saopćeno je iz Kabineta federalnog ministra prometa i komunikacija.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.