8.6.2017. 12:54
0
Nema "razumnog roka": Zbog "ladičarenja" pravosuđa stigle i presude Ustavnog suda BiH
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić danas je govorio o da su građani Bosne i Hercegovine počeli da plaćaju cijenu nerada pravosuđa, da se svjesno krše pravila krivičnog postupka, Ustava BiH, Evropske konvnecije...

- Ružice Jukić, umjesto da mašeš diplomom Dragana Mektića, da istražuješ u kakvom sam žutom stojadinu došao ovdje u Sarajevo, bavi se sistemskim kršenjem prava u sudovima i pravosudnim institucijama. Pošto se mnogi ne znaju baviti poslovima, bilo bi najpoštenije da ovakvi ljudi odu iz pravosudnih institucija. Kad bi mogli zabranili bi građanima da imaju ikakav stav o pravosuđu – kazao je Mektić.

Ministar je zapravo govorio o presudi Ustavnog suda BiH u slučaju apelacija 150 građana, kojima su prekršena ljudska prava, te da sad može mirnije savjesti govoriti o svemu.

- Mogu da pozovem građane da zbog ove nepravde u smislu zaštite svoga prava, obrate apelacijama Ustavnom sudu BiH jer je to jedini način da natjerate sud da riješi predmet i da ga namjerno ne opstruiše, da nešto uradi u otklanjanju sistemskog rušenja prava. Neka ih je sramota i ne znam kako mogu gledati građanima u oči, kako mogu uzimati enoromne plate – istakao je Mektić.

U presudi se navodi da su apelanti oštećeni u procesima i da im je narušeno pravo na pravično suđenje u smislu završavanja procesa u razumskom roku.

- Sada građani trebaju da plaćaju ono što je Ustavni sud presudio. A to je posljedica njihovog ladičarenja – dodao je Mektić.

 
(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.