8.6.2017. 13:12
0
Radna posjeta gradonačelnika Skake Gradu Cirihu
Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka sastao sa gradonačelnicom Ciriha Corine Mauch a glavna tema susreta bila je naučna razmjena između dva grada u saradnji sa ETH Cirih i Maticom BiH.

Gradovi danas predstavljaju najveći izazov u globalnom društvu jer se u njima koncentrišu ekonomske, okolišne i socijalne krize. Gradovi kao izvor ljudskih resursa i kao centri kreativnog djelovanja u isto vrijeme daju i najveću šansu za razvoj održivih i integralnih rješenja - kazao je Skaka.

Gradonačelnica Mauch iskazala je spremnost za razmjenu iskustva i dobre prakse koju posjeduje Grad Cirih i konkretiziranje saradnje dva grada u oblasti urbanog razvoja.

U sklopu službene posjete Cirihu, gradonačelnik Skaka, u ulozi specijalnog gosta, prisustvovao je sedmom mini ekonomskom forumu Matice Bosne i Hercegovine koji se realizira u saradnji sa ovogodišnjim tematskim partnerom ETH Cirih - Katedra Urban-Think Tank "Reactivate Sarajevo" pod nazivom "Integralni urbani razvoj kao katalizator za ekonomske, društvene i okolišne transformacije".

Ovim je nastavljena uspješna saradnja sa ETH Cirih Urban-Think Tank "Reactivate Sarajevo" i Maticom BiH koja je kulminirala u prvom predstavljanju BiH na Venecijanskom bijenalu arhitekture 2016. godine.

Uspješan dan okončan je zajedničkom izjavom u namjeri za uspostavljanjem i službene saradnje između gradova Sarajeva i Ciriha, kroz potpisivanje Memoranduma o saradnji u narednom periodu, saopćeno je iz Gradske uprave Sarajeva.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.