8.6.2017. 13:25
0
U narednih nekoliko sedmica doraditi Prijedlog zakona o visokom obrazovanju
Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i ministar za obrazovanje nauku i mlade Elvir Kazazović održali su radno-konsultacijski sastanak s najodgovornijim akterima u oblasti visokog obrazovanja na području KS na kojem su još jednom saslušani svi stavovi i mišljenja za korekciju Prijedloga zakona o visokom obrazovanju.

Cilj sastanka je unapređenje trenutnog stanja u oblasti visokog obrazovanja na području KS kroz izradu i donošenje kvalitetnog zakona, čime će se dugoročno i sistematično urediti ova oblast, što su istakli i svi učesnici tokom svojih izlaganja.

U konstruktivnoj višesatnoj raspravi razmatrana su pitanja u vezi sa sastavom Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu, procedurom donošenja Statuta UNSA, trezorskim poslovanjem, realizacijom međunarodnih projekata, uslovima za izbor u akademska zvanja, realizacijom praktične nastave, sastavom senata i ostalim relevantnim pitanjima, a za što je do usvajanja ovog zakona ostavljena mogućnost za daljnje konstruktivne prijedloge kojim bi ona bila riješena.

Rečeno je i da će se nastojati zadovoljiti stavovi svih zaniteresiranih strana. 

Nakon usaglašavanja stavova, donesen je zaključak da se u narednih nekoliko sedmica doradi postojeći Prijedlog zakona o visokom obrazovanju u smislu ugradnje zadovoljavajućih rješenja u vezi sa svim spornim pitanjima, kao i da se tekst zakona strukturira po cjelinama - visoko obrazovanje, UNSA, finansiranje, poslovanje i druge, poslije čega će biti upućen u proceduru donošenja.

Sastanku su prisustvovali predsjedateljica Skupštine KS Ana Babić, zastupnici SKS Mersiha Mehmedagić, Amel Mekić, Mario Vukasović, Zvonko Marić i Rasim Lakota, rektor UNSA Rifat Škrijelj, prorektori UNSA, rektor Internacionalnog Burč univerziteta Damir Marjanović, rektor IUS-a Tahsin Erkan Ture, predstavnici Univerziteta Sarajevska škola za nauku i tehnologiju i Američke škole za ekonomiju, članovi akademske zajednice, predstavnici studenata, saopćeno je iz Press službe KS.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.