8.6.2017. 17:14
2
"GRAS ima oko 126 miliona KM duga, od toga je 60 miliona KM prema radnicima"
Vlada Kantona Sarajevo imenovala je na današnjoj sjednici Harisa Gušića za privremenog upravitelja KJKP GRAS Sarajevo.

S obzirom  na to da se stanje u vezi s poslovanjem GRAS-a dodatno pogoršalo i da se obaveze prema povjeriocima kontinuriano povećavaju, privremeni upravitelj, koji je imenovan na tri mjeseca, koji će  biti zadužen da u narednih 30 dana u saradnji s resornim ministarstvom dostavi Skupštini KS-a prijedlog mjera za sanaciju i reorganizaciju preduzeća.

Premijer KS-a Elmedin Konaković izjavio je danas novinarima da GRAS od danas ima prinudnu upravu koja će pokušati 'spasiti' GRAS prije nego što se eventualno krene u stečaj.

- Otkako smo došli u Vladu KS-a stanje u GRAS-u, ne moram komentirati, vidite šta su politike uradile od ovog preduzeća. Pljenidbe, sudske presude su brže od dinamike kako Vlada radi, sad smo došli da radikalnim potezima pokušamo smanjiti dodatno taj mjesečni gubtak. Ako ne budemo mogli stabilizirati GRAS on ide u stečaj - pojasnio je Konaković.

Smatra da je radnika u tom preduzeću viška onoliko koliko nedostaje vozila.

- Generalno, mislim da ima viška u administraciji ali oko 300 ih je manje otkako je došla ova vlada ali uvijek imamo mnogo ljudi koji šetaju oko kruga GRAS-a. Govorio sam da se nećemo libiti da podržimo novog upravitelja - dodao je premije KS-a.

Ističe da ne može doći do obustave gradskog prijevoza, jer i u stečajnim postupcima postoje mehanizmi da preduzeće funkcioniše, a posebno zbog komunalne djelatnosti.

- Kada je riječ o troškovima samo prema Poreznoj upravi imamo oko 126 miliona KM duga,  oko 60 prema radnicima, oko 20 prema Upravi za indiretko oporezivanje. Ukupni dug GRAS-a je više od 350 miliona KM to je akumulirani gubitak - rekao je Konaković. 

Resorni ministar u Vladi KS-a Mujo Fišo naglasio je da je privremeni upravitelj adekvatna ličnost za posao i da će raditi u skaldu s Ministarsvom saobraćaja KS-a.

- Veliki  je teret na Ministarstvu saobraćaja i Vladi KS-a. Spremni smo da izađemo u susret upravitelju i imamo snage i znanja. Nadam se da neće doći do stečaja jer u GRAS-u ima mnogo da se radi, radnici nisu krivi.  GRAS je veoma bitan za Kanton, ima veliki obim posla - rekao je Fišo.

Novi upravitelj bio je kratak i kazao da smatra da može pomoći GRAS-u.

- Osjećam se sposobnim da mogu nešto učiniti i mislim da imam podršku. Dovoljno sam upoznat sa stanjem u GRAS-u - zaključio je Gušić.

(Fena / Haris Ahbabović)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.