8.6.2017. 20:00
1
Obilježene godišnjice pogibije heroja odbrane BiH Dine Magode i Vinka Šamarlića
Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo danas je zajedno s nekadašnjim saborcima, a sada članovima udruženja "Zelene beretke" i Odreda "Hrasno Brdo", te rodbinom i prijateljima obilježio godišnjicu pogibije heroja odbrane Bosne i Hercegovine Dine Magode i Vinka Šamarlića.

S predstavnicima tih udruženja položio je cvijeće i na Šehidsko mezarje "Kovači" u okviru obilježavanja 8. juna 1992. godine, jednog od najtežih dana po stanovnike tada opkoljenog Sarajeva, te prisustvovao prigodnom vjerskom programu organiziranom ovim povodom, saopćeno je iz Pres-službe KS.

Muhidin Dino Magoda je rođen 14. oktobra 1958. godine u Sarajevu. Do početka agresije na RBiH radio je kao taksista. Obavljao je dužnost komandira čete u Prvoj brdskoj brigadi.

Poginuo je na današnji dan u oslobodilačkoj akciji na Trebeviću, kada su jedinice TO prvi put izašle na Vidikovac. Za svoj doprinos u odbrambeno oslobodilačkom ratu posthumno je 1994. godine odlikovan "Medaljom za hrabrost" i najvišim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan".

Vinko Šamarlić je rođen 8. marta 1964. godine u mjestu Crkvice, općina Zavidovići. Poginuo je na današnji dan 1992. godine, na dužnosti komandira Borbene jedinice Specijalne jedinice MUP-a RBiH. Posthumno je odlikovan "Zlatnom policijskom zvijezdom", "Medaljom za hrabrost" i "Ordenom zlatnog grba s mačevima".

Sahranjen je na groblju "Lav". U sjećanju na njega jedna ulica u Sarajevu nosi njegovo ime, a svake godine u spomen na njega u Sarajevu se održava Memorijalni internacionalni Judo turnir.

(Fena / Haris Ahbabović)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.