9.6.2017. 14:38
0
Općina Centar izdvojila 50 hiljada maraka za projekt kućne njege
Općina Centar podržala je s 50.000 KM projekt pomoći osobama starijim od 60 godina, nepokretnim, invalidnim i bolesnim osobama s ciljem poboljšanja njihovih životnih uvjeta.

Taj projekt realizira Crveni križ Općine Centar, a protokol o realizaciji budžetskog granta potpisali su danas u Općini Centar načelnik Nedžad Ajnadžić i predsjednik Crvenog križa Općine Centar Bakir Nakaš.

Korisnici tog projekta su osobe treće životne dobi, osobe izložene teškom siromaštvu, koje imaju minimalna ili nemaju primanja, osobe sa zdravstvenim i socijalnim problemima, socijalno izolirane i osobe koje nemaju materijalnu niti moralnu podršku društva i svojih najbližih.

Osnovni cilj tog projekta je pružanje pomoći starijim osobama koje žive u teškim okolnostima, posebno onima koji su usamljeni, bolesni ili su fizički ograničeni u svakodnevnom funkcioniranju.

Nakaš kaže da je taj projekt već prepoznatljiv primjer dobre prakse, a korisnicima se (ovisno od kategorije) pružaju kvalitetne usluge pomoći u kući te zdravstvene usluge stručnih osoba, kao i volontera koji su prošli edukaciju pružanja usluga kućne njege radi poboljšanja kvaliteta života najosjetljivije grupe u populaciji.

Načelnik Ajnadžić pohvalio je dugogodišnju suradnju s Crvenim križom i izrazio nadu da će biti nastavljena. Poručio je da im je Općina Centar na raspolaganju kako u materijalnoj tako i u svakoj drugoj vrsti pomoći i podrške.

Za septembar je najavio pokaznu vježbu simulacije neke od mogućih rizičnih situacija koja će imati za cilj građanima dati brzi odgovor kako se ponašati u takvim situacijama. U vježbi će sudjelovati vatrogasci, policija, općinska organizacija Crvenog križa, gorska služba, mjesni štabovi civilne zaštite, te tim Doma zdravlja koji će se sastojati od ljekara, tehničara i vozača a imat će i vozilo za transport povrijeđenih. 

- Cilj vježbe je praktična primjena sistema uzbunjivanja i obavještavanja, demonstriranje opreme i sredstava za gašenje požara, opreme za spašavanje na visinama, opreme za pružanje prve pomoći nastradalim u sličnim situacijama - pojasnio je Ajnadžić, saopćeno je iz Općine Centar.

(FENA/Merima Druškić) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.