10.6.2017. 12:31
0
Prva škola antifašizma danas u Sarajevu
Prva Škola antifašizma u Bosni i Hercegovini organizirana je danas u Sarajevu, pod pokroviteljstvom Udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata Novo Sarajevo.

Projekt su podržali ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo i FBiH.

Škola antifašizma je mirovno-pedagoški program koji ima za cilj da kroz interdisciplinarni rad s mladima unaprijedi proces razumijevanja i prepoznavanja fašizma danas, te da postupcima razumijevanja, mira i tolerancije djeluje na očuvanju mira na prostoru cijele BiH i šire.

Program škole je osmišljen da kroz edukaciju, interdisciplinarne aktivnosti osnaži mlade uzrasta od 16 do 24 godine da kroz aktivizam iskažu svoje potrebe i u lokalnim zajednicama djeluju. U programu Škole sudjeluju mladi - učenici devetih razreda osnovnih škola, srednjih škola, fakulteta i udruženja s područja općine Novo Sarajevo i Kantona Sarajevo.

Dopredsjednica Udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata općine Novo Sarajevo i lider projekta Sanja Toplan je kazala da je primijetila da većina mladih s kojima imaju kontakte uopšte ne zna šta je to atnifašizam, ne znaju da prepoznaju šta je fašističko djelovanje i da li u određenom trenutku oni trpe atak takvog jednog djelovanja na sebe.

Toplan kaže kako će se truditi da ova škola preraste u školu koja će biti trajna i koja će okupljati mlade.

- Sada smo se bazirali na Novo Sarajevo i Kanton, ali se nadamo da će se uključivati i drugi kantoni, da ćemo dovoditi mlade i da će se oni kroz druženje, razgovore, radionice zbližiti i shvatiti da je BiH njihova država, da je ona jedna i jedina naša država i da za svakoga od nas ima mjesta unutar nje - poručila je Toplan.  

Po njenim riječima, škola je predviđena u četiri modularne skupine. Danas je prvi modul, sa dva predavača, a predviđeno je i održavanje radionice.

Drugi modul ove škole je održavanje historijskog sata na Tjentištu, gdje će mladima govoriti o historijsko-spomeničkoj važnosti spomenika iz narodno-oslobodilačkog rata koji su u BiH.

Toplan je najavila da će na završnoj svečanosti biti dodijeljene diplome za završenu školu antifašizma, te proglašeni lideri koji će nastaviti da vode ovu ideju škole antifašizma.

(FENA/Merima Druškić) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.