11.6.2017. 21:31
8
Novalić: U cestogradnju ćemo ubrizgati 400 miliona KM. Nećemo se zaduživati, taj novac postoji!
Federalni premijer Fadil Novalić tokom jučerašnje posjete Goraždu najavio je investiciju od 400 miliona KM u izgradnju nekoliko saobraćajnica, među kojima je i tunel Hranjen na putu od Sarajeva do Goražda

Nije nam uspjelo sa akcizama kako bismo ubrzali gradnju autocesta i praktično podigli nivo privrednih aktivnosti u BiH, ali zato u rezervnoj varijanti idemo na brze ceste među kojima je i Goražde. Tu ubrizgavamo oko 400 miliona maraka novca koji nije iz akciza", izjavio je Novalić, dodajući da je izdvajanje 70 miliona maraka za tunel Hranjen dogovoreno na sastanku sa ministrom prometa i komunikacija Denisom Lasićem.

Premijer Novalić u razgovoru za 'Slobodnu Bosnu' je rekao kako očekuje punu podršku koalicionih partnera te da je o tome podrobno razgovarao s resornim ministrom Denisom Lasićem.

„Sa ministrom prometa i komunikacija Denisom Lasićem imali smo sastanak posvećen alternativnom finansiranju cestogradnje u uslovima kada nema akciza i tema su bile brze ceste, a jedna od pet je bila dionica od Sarajeva do  Goražda.. Tu su još Tuzla,  Lašva i dvije zaobilaznice, Mostar i Sarajevo. Izvore finansiranja smo našli i sad predstoji da to preko rebalansa federalnog budžeta inkorporiramo", kazao je Novalić.
 
No, kako se radi o velikom novcu (oko 20 posto godišnjeg budžeta Vlade Federacije BiH), pitali smo federalnog premijera Fadila Novalića iz kojih izvora namjerava namaknuti rečenih 400 miliona KM.
 
„To su realna sredstva, nećemo se zaduživati. Računamo na četiri izvora.
 
Prvi je klirinški dug Ruske Federecije od kojeg bi Federaciji trebalo pripasti oko 120 miliona KM. Taj novac bismo usmjerili za izgradnju Mostarske obilaznice..
 
Drugi izvor je akumulirana dobit Elektroprivrede BiH u iznosu od oko 90 miliona KM. Taj novac bismo usmjerili za izgradnju brze ceste od Tuzle do Žepča, kako bi se Tuzlanski kanton prometno povezao s Koridorom 5C.
 
Treći izvor je akumulirana dobit BH Telecoma i Sarajevskog aerodroma u ukupnom iznosu od oko 130 miliona KM. Tim novcem bismo počeli izgradnju brze ceste kroz Lašvansku dolinu te Prve transverzale u Sarajevu, od Željezničke stanice do Koridora 5C.“, objasnio je premijer Novalić, uz važnu napomenu da angažiranje tog novca ni na koji način ne bi ugrozilo planirane investicije navedenih preduzeća.


(Admir Oručević)

8
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.