12.6.2017. 10:23
0
Bh. entitet Republika Srpska uvodi kućni pritvor
Pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske u utorak će se, između ostalog, naći i Prijedlogu Krivičnog zakonika ovog bh. entiteta, koji predviđa da se kazna zatvora u trajanju do jedne godine može izvršiti i u prostorima u kojima osuđeni stanuje (kućni zatvor).

Bosna i Hercegovina trenutno ima problem sa zatvorskim kapacitetima. Stotine osuđenika mjesecima čekaju na slobodi, prije nego počnu izdržavati zatvorsku kaznu, pa bi kućni pritvor dijelom rasteretio zatvorske kapacitete, ali i doprinio velikim finansijskim uštedama.  

Drugi bh. entitet, Federacija BiH, kućni pritvor je uvela prije nekoliko godina i to se pokazalo izuzetno korisno. U 2012. je 151 osuđenik izdrežavo kućni pritvor.

Novim Krivičnim zakonom u RS propisana su i krivična djela protiv prava po osnovu rada, a to su krivična djela: povreda osnovnih prava radnika, zlostavljanje na radu, povreda prava pri zapošljavanju i za vrijeme nezaposlenosti, povreda iz socijalnog osiguranja, zloupotreba prava iz socijalnog osiguranja i nepreduzimanje mjera zaštite na radu. U odnosu na važeći Krivični zakon, novo krivično djelo je zlostavljanje na radu.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.