12.6.2017. 21:15
0
Politički razvoj zdravstva u KCUS-a i naučna dostignuća u Tuzli
Danas je potvrđeno potpisivanje ugovora o saradnji između Medicinskih fakulteta u Splitu i Mostaru. Na ovaj ugovor potpis je stavilo i Sveučilište u Mostaru. Vjerovatno će to biti kvalitetna naučna saradnja, piše novinska agencija Patria.
Već odavno nismo čuli sličnu vijest o medicinskim dostignućima koja bi došla iz Kliničkog centra Sarajevo. Tamo se bave štednjama na račun osoblja i pacijenata, rastjerivanjem nepodobnih ljekara, smjenama u Ljekarskoj komori, smjenom dekanese Medicinskog fakulteta u Sarajevu, izmjenama Zakona o zdravstvu, sve u ime strategije razvoja zdravstva koju propagira doktorica Sebija Izetbegović.

Ponekad nije potrebno ići daleko. Dovoljno je vidjeti uspjehe Kliničkog centra u Tuzli. 

U Tuzli su odavno usvojili novi metod liječenja hepatitisa B.

Najprestižniji međunarodni časopis American Journal of Gastroenterology objavio je prvu dijagnostičku meta-analizu liječnika s Balkana. Dr. Nermin Salkić, dr. Majda Brčić i dr. Predrag Jovanović, liječnici sa Odjela gastroenterologije i hepatologije UKC Tuzla, osmislili su novi metod uspješne dijagnostike kod određene skupine bolesnika koji boluju od hepatitisa B, a da se pacijent ne izlaže invazivnoj proceduri kao što je biopsija jetre.

Urednik časopisa American Journal of Gastroenterology ocijenio je njihov rad najbolje urađenom meta-analizom na ovu temu ikada do sada.

U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, po prvi puta u Bosni i Hercegovini, izvedena je i u rutinsku praksu stavljena nova metoda za tretman tumora jetre bez izvođenja operativnog zahvata.

Nakon provedenog tretmana, dolazi do odumiranja ćelija tumora i manjeg dijela okolnog zdravog tkiva čime tumor biva u potpunosti uništen i zamijenjen ožiljnim tkivom.

Iz UKC Tuzla je saopćeno, sama procedura traje dvadesetak minuta, a pacijent već sljedećeg dana može ići kući. Dodatna pogodnost je da se može ponavljati onoliko puta koliko je potrebno da tumor u cijelosti nestane.

Prije nekoliko dana je prvi put na Klinici za invazivnu kardiologiju UKC Tuzla, ali prvi put i u BiH izvedena procedura balon valvuloplastike. Riječ je o nehirurškoj metodi, koja se obavlja bez operacije, a pacijent nakon tretmana bude otpušten kući kroz dva dana. Ova metoda se izvodi kod pacijenata kod kojih nije moguće izvršiti operaciju aortne valvule zbog suženja zalisaka.

Nešad Hotić, direktor Kliničkog centra je još prošle godine potvrdio: “Mi danas imamo konekcije i veze sa bolnicama širom svijeta.”

On je potvrdio da će biti potpisani novi ugovor sa jednom bolnicom SAD, gdje će boraviti specijalizanti iz UKC Tuzla.

- Također, vrlo je važna edukacija ljudi koji dolaze u našu ustanovu iz drugih bolnica u BiH da odrađuju specijalistički staž - kaže dr. Hotić.

Ovo je samo nekoliko činjenica iz UKC Tuzla, objavljenih u prošloj godini.

Za sada se iz UKC Sarajevo mogu pohvaliti političkim osvajanjima pozicija u medicinske svrhe.           
(NAP/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.