14.6.2017. 8:18
0
Nenadić: Kanton mora platiti 150.000 KM zbog tužbi za sporost sudova
Ministarstvo pravde i uprave Kantona Sarajevo od početka ove godine mora platiti skoro 150.000 KM odštete osobama koje su tužile i dobile presude protiv Kantonalnog i Općinskog suda zbog dužine trajanja sudskog postupka, kazao je za "Avaz" resorni ministar Mario Nenadić, koji je rekao da su za tu namjenu u budžetu KS planirane 63.000 maraka, što znači da je budžet već značajno premašen.

U KS nedavno su održani stručni skupovi na kojima se raspravljalo o pitanjima efikasnosti i flnansiranja pravosuđa. Jedan od najvećih problema je veliki broj neriješenih predmeta na Kantonalnom sudu, gdje se trenutno radi 2011. godina. To je veliki zaostatak. Zbog toga nas tuže oni koji nisu zadovoljni brzinom rješavanja predmeta i dobivaju presude koje moramo plaćati iz budžeta - rekao je Nenadić.

Zato se svakodnevno, kako je naveo ministar, u saradnji sa predsjednikom Suda i Visokim sudskim i tužilačkim vijećem, unapređuju uvjeti za ubrzanije rješavanje tih zaostataka.

- Na Općinskom sudu, stanje je bolje. No, taj sud je preopterećen nagomilanim problemima komunalne privrede. Na Općinskom sudu je skoro 900.000 neriješenih predmeta u kojima komunalna preduzeća potražuju od korisnika skoro 200 miliona maraka. Najviše se duguje "Toplanama" i "Vodovodu i kanalizaciji" - naglasio je Nenadić.

Akcioni plan koji je, kako kaže, pripremio s kolegama iz Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture, daje određene rezultate, ali se tek očekuju puni efekti u nastavku implementacije tog dokumenta. Stanje je, ističe, bilo zapušteno i teško je stići ogromne zaostatke. 


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.