17.6.2017. 11:15
1
SDS optužio Željku Cvijanović da je ekonomski nepismena, građani u RS žive najlošije u regionu
SDS je optužio premijerku bh. entiteta Republika Srpska Željku Cvijanović da je ekonomski potpuno nepismena, toliko da ne poznaje ni terminilogiju koja se koristi u ekonomiji.


- Zajmovi i krediti za nju su prihodi! – reagirali su iz SDS-a. Oštra reakcija iz ove stranke stigla je nakon što je premijerka Cvijanović izjavila „da je ne bi iznenadilo ni to da za opoziciju prestanu glasati i članovi njihovih porodica“. Ranije je SDS, zajedno sa drugim opozicionim partijama optužio vladajući SNSD da su bh. entitet Republiku Srpsku uništili ekonomski te ga građani u ovom dijelu BiH žive najlošije u cijelom regionu.

"Poslednji nastup takozvane premijerke, g-đe Željke Cvijanović, u kojem je pokušala opovrganuti neumoljive argumenate opozicije, nažalost, samo je nova demonstracija njenog elementarnog nepoznavanja glavnih ekonomskih tokova.

Tako nam je tzv. premijerka saopštila da je ''budžet funkcionalan'', ali nam nije objasnila gdje postoje nefunkcionalni budžeti!? To da u budžet stižu prilivi od poreza, a da iz budžeta nadoknađujemo zakonom usvojene troškove znaju već i mala djeca. Ali kada tzv.premijerka kaže da vlada finansijska disciplina tu treba straviti prst na čelo. Izmiruju se sve obaveze, tačno, ali se više ne znaju godine iz kojih se obaveze izmiruju. Da li je to 2014, 2015 ili 2016. godina, to je već teško odrediti!?

Tzv. premijerka nam je saopštila da imamo i indirektne i direktne "prihode", a onda još ponosno kaže da to funkcioniše bez obzira na nedostatak sredstava MMF-a. I opet neznanje, jer prihodi i prilivi nisu nikada bili isto a sama potreba za sredstvima MMF jasno govori da nemate dovoljno prihoda u budžetu. No premijerki je svo to isto. Kao što je spremna da odobri nenamjensku potrošnju, tako su i zajmovi i krediti za nju prihodi!

Tzv.premijerka je makar mogla naučiti da finansijsku stabilnost predstavlja usklađenost prihoda i rashoda unutar jedne godine. Za Republiku Srpsku nažalost znamo da neusklađenost postoji u višegodišnjem periodu i da se upravo zato o fiskalnoj stabilnosti, u kojoj na sve strane budžet i fondovi duguju iznose koji se mjere već milijardom, ne može ni diskutovati.

U tom monologu gluposti, našlo se vremena i za varanje penzionerske populacije sa konstatacijom da su penzije porasle 11, 3%, a od 2009. njihov rast je jedva preko 9%, a i to na silu i pod pritiskom činjenice da penzioneri u RS imaju ubjedljivo najmanje penzije u odnosu na prosječne plate (38%) u odnosu na cjelokupnu regiju sa kojom premijerka tako olako voli da se poredi. Pri tome se obećava rast od 5% u dvokoraku, kao da je to nadljudsko djelo, a preskače se potreba da se snažnije reformiše sistem PIO, koji je prenosom na trezor, odnosno budžet evidentno stavljen u položaj firme u stečaju.

Tzv. premijerka i dalje misli da opozicija samo gleda u masu zaduženja pa onda još i soli kako je ono relativno malo, a i sama je pročitala mišljenje o kreditnoj sposobnosti Republike Srpske koje je i sama naručila u kome se hladnokrvno konstatuje da svaki servis javnog duha iznad 23% budžeta (i to onog koji ne sabira i penzioni fond) predstavlja omču oko vrata za dužnika. Uostalom, Vlada i nema kreditora izvan MMF i međunarodnih organizacija i domaćih banaka" – reakcija je iz SDS-a.

(Patria/Amila Alijagić)

 
1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.