22.6.2017. 10:35
1
Saša Janković: Nikad nisam ratovao u BiH
Odluku o odlasku na komemoracuju ću donijeti imajući prvenstveno u vidu pijetet prema žrtvama, nužnost prevazilaženja ratne prošlosti i interese dobrosusjedstva - rekao je u intervjuu za beogradski list Danas Saša Janković, lider Pokreta slobodnih građana, odgovarajući na pitanje da li je i kada bio na ratištu i da li i dalje očekuje zvaničan poziv za odlazak u Srebrenicu.

Janković navodi da je javno više puta rekao da je 1991. i 1992. (tada je imao 21, odnosno 22 godine) bio mobilisan u ratnu jedinicu Vojske Jugoslavije na ratište u Hrvatskoj.

- U intervjuu Vremenu pod naslovom "Zašto im smetam", objasnio sam detaljno okolnosti mobilizacije, a javnosti sam prezentovao i potvrde sa datumima učešća u ratu. Intervju je dostupan na internetu. Nikada, nijednog dana, nisam učestvovao u bilo kakvim ratnim dejstvima u Bosni i Hercegovini, niti bilo gdje drugo. Predsjednik organizacionog odbora komemoracije u Potočarima Ćamil Duraković rekao mi je u neposrednom razgovoru da mu je Kenan Hajdarević iz Liberalno-demokratske partije, kada ih je Duraković zvao da bi u Potočare pozvao Čedomira Jovanovića, "usput" napomenuo da sam ratovao u Bijeljini sa Arkanom. Ta okolnost svakom ko poznaje političke prilike u Srbiji dovoljno govori o prirodi ove bezočne laži, koju su spremno prenijeli medijski saradnici neoradikalne vlasti u Srbiji - Informer i Srpski Telegraf - navodi Janković.

Janković je dodao kako "ne treba ni govoriti koliko je nisko i ružno koristiti medijsku pažnju koju imaju srebreničke žrtve za pokušaj diskreditacije očigledno najvećeg protivnika ovdašnje vlasti i njenih satelita. Iz poštovanja prema njima, time ovu diskusiju završavam".

- Duraković mi se nebrojeno puta izvinio zbog svoje naivnosti, a ja ću odluku o odlasku na komemoracuju donijeti imajući prvenstveno u vidu pijetet prema žrtvama, nužnost prevazilaženja ratne prošlosti i interese dobrosusjedstva - zaključio je Janković.

Pitanje hoće li Janković otići u Srebrenicu ili ne, otvorilo se nakon što je Ćamil Duraković, predsjednik Organizacionog odbora za obilkežavanje 22.godišnjice genocida u Srebrenici, u utorak izjavio da je čuo da je Janković devedesetih bio u Bijeljini sa Vojislavom Šešeljom. Janković je zaprijtio tužbom posloke čega mu se Duraković izvinuo. Duraković je još rekao da je poziv Jankoviću na komemoraciju poslat mejlom ali da odgovora nije bilo.

Na Jankovićevom Twitter profilu se može vidjeti da je u martu ove godine napisao da je iz redovne vojske izašao je 1990. a prvi put bio mobilisan 91. Janković je okačio i fotografiju sa potvrdama da je bio angažovan u ratnim jedinicama, te tako na prvoj piše da je bio angažovan od 17. septembra do 14, oktobra 1991.

Na drugoj od 19. decembra 1991. do 31. januara 1992., trećoj od 1. februara do 29. februara 1992. i na četvrtoj od 1. do 7. marta 1992. Priča o njegovom boravku na ratištu potekla je tada povodom obilježavanja godišnjice protesta 9. marta kada je Janković izjavio da se tada vratio sa ratišta. Tada se ispostavilo da je pomijšao godine misleći ne na 91. nego na 92.


(Patria/Admir Oručević)

 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.