22.6.2017. 14:19
0
Loše poslovanje ili malverzacije: Tri automat kluba iz BiH nisu uplatili ni marku poreza na dobit
Tri firme u Bosni i Hercegovini koje se bave priređivanjem igara na sreću u automat klubovima već tri godine nisu uplatile ni jednu marku poreza na dobit, piše agencija Patria.


Prema podacima Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine firme AMONIQ d.o.o. Zenica, CRVENO-CRNO d.o.o. Mostar i AK KOMET d.o.o. Kalesija, koje se bave priređivanjem igara na sreću u automat klubovima prijavile su da posluju sa gubitkom, nakon čega nisu bili obavezne platiti porez na dobit.

Zakonom o igrama na sreću Federacije Bosne i Hercegovine propisuje da automati za igru moraju biti podešeni tako da kroz dobitke isplaćuju najmanje 80 posto od vrijednosti uplata, a 20 posto ostaje vlasnicima za potrebe poslovanja i zarade. Temeljem toga, firme AMONIQ i AK KOMET su za 2014., 2015. i 2016. godini prijavile da su poslovale sa gubitkom, dok je firma CRVENO-CRNO iz Mostara gubitak prikazala za 2015. i 2016. godinu, nakon čega su bili oslobođeni poreza na dobit.

Da li su ove firme zaista poslovale sa gubitkom? Zbog čega vlasnik firme već tri godine trpi gubitaša?

Kao vlasnik ovih automat klubova navodi se firma HTL d.o.o. Sarajevo, čiji je osnivač međunarodna korporacija za priređivanje igara na sreću austrijski Novomatic, koji se već nalazio u centru skandala u Austriji, zbog sumnje na podmićivanje tamošnjih političara.

Novomaticu je ulazak na tržište Bosne i Hercegovine preko firme HTL i saradnje sa Lutrijom Bosne i Hercegovine 2006. godine omogućila grupa ljudi iz Stranke demokratske akcije.

Tadašnja uprava Lutrije BiH potpisala je ugovor sa HTL-om, nakon čega je u poslovnice Lutrije instalirano oko 1.500 Novomaticovih aparata za igre na sreću.

U ugovoru se navodi da Novomatic i BH Lutija zaradu dijele popola, dok obaveze radnika i održavanja snosi Lutrija BiH. Prema mnogima, takav ugovor je štetan po bh. kompaniju. U zadnje tri godine HTL je upravo iz tog razloga mogao prikazati dobit od ukupno 8,9 miliona KM, a Lutrija BiH tek 911,5 hiljada KM.

Federalno ministarstvo finansija još se nije očitovalo o toma zbog čega su firmama AMONIQ, CRVENO-CRNO i AK KOMET do sada uredno izdavali dvogodišnje dozvole za rad, ako su one u kontinuitetu prikazivale da posluju u minusu.

(Patria/Amila Alijagić)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.