22.6.2017. 19:15
0
"Upućena nam je vrlo jasna poruka da ne smijemo da propustimo ovu priliku"
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić razgovarao je danas u Bruxellesu odvojeno s predsjednikom Vijeća Evropske unije Donaldom Tuskom, evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hahnom i predsjednikom Evropskog parlamenta Antonijom Tajanijem, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Bilateralni susreti predsjedavajućeg Ivanića s evropskim zvaničnicima održani su tokom proširenog samita Evropske narodne partije.

Teme su bile politička situacija u BiH i regiji i koraci koje BiH treba da napravi na evropskom putu.

Ivanić je pozvao predsjednika Vijeća Evropske unije Donalda Tuska i ostale evropske zvaničnike da Evropa bude prisutnija u BiH.

- Svaka vrsta podrške koja BiH treba na putu približavanja Evropi je dobrodošla i to će svakako doprinijeti ubrzanju njenog evropskog puta - rekao je.

Ivanić je naglasio da su današnji razgovori sa svim predstavnicima Evropske unije bili više nego korisni.

- Upućena nam je vrlo jasna poruka da ne smijemo da propustimo ovu priliku. U ovom trenutku postoji dovolјno podrške za BiH, koju ne smijemo da izgubimo. U protivnom, u nekoliko narednih godina nećemo imati priliku da dobijemo status kandidata - njegove su riječi.

Ivanić je naglasio da je naša obaveza da sve što smo preuzeli kao zadatak iz Reformske agende dovedemo do kraja.

- Također, očekuje se da pošalјemo odgovore na sva pitanja iz Upitnika Evropske komisije kako bi krajem ove ili početkom slјedeće godine Evropa mogla da se izjasni da smo zaslužili status kandidata. Ako zakasnimo, izgubit ćemo šansu. Sve je u našim rukama, a ja se nadam da će biti dovolјno političkog konsenzusa da sve obaveze i završimo - rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Glavna poruka koja je BiH poslana sa samita Evropske narodne partije je da Evropska unija mora da bude prisutnija i da je to obostrani interes.

Također je poručeno da bi, u slučaju da se ne bude dalјe razvijala, Evropska unija mogla da se suoči s problemom novih migranata.

Ranije danas predsjedavajući Ivanić razgovarao je i s visokom predstavnicom za vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije Federicom Mogherini.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH razgovarat će večeras i s ministrom vanjskih poslova Kralјevine Belgije Didierom.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.