23.6.2017. 19:26
1
Izetbegović: Politika dijaloga i pomirenja u cijeloj regiji nema alternativu
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović razgovarao je danas u Beogradu s predsjednikom Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Srbiji i predsjednikom SDA Sandžak Sulejmanom Ugljaninom te narodnim poslanikom i predsjednikom odbora za obrazovanje i nauku u Skupštini Srbije Muamerom Zukolićem o unutarbošnjačkim odnosima u Sandžaku i položaju Bošnjaka u Srbiji.

Sagovornici su se saglasili da je potrebno postići puno nacionalno jedinstvo o ključnim pitanjima za Bošnjake, a posebno je iskazana važnost postizanja jedinstva islamske zajednice na prostoru Srbije.

Tokom razgovora zaključeno je da politika dijaloga i pomirenja u cijeloj regiji nema alternativu, te da su u tom kontekstu posebno važni odnosi Bosne i Hercegovine i Srbije, odnosno bošnjačkog i srpskog naroda.

Istaknuto je i da taj proces podrazumijeva rješavanje statusa i unapređenje prava Bošnjaka u Srbiji, a to se, prije svega, odnosi na ravnopravnost u nacionalnoj zastupljenosti u državnim institucijama Srbije i obrazovanje Bošnjaka na bosanskom jeziku.

Potencirana je potreba da se Bošnjacima i drugim muslimanima u Srbiji omogući da legalno grade vjerske objekte, o čemu je Izetbegović ranije danas razgovarao i s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.


(Fena/Admir Oručević)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.