23.6.2017. 21:45
0
Ima li Hrvatska stranka BiH snage da pomrsi račune HDZ-u i Čoviću?
Prije dvadesetak dana u Vitezu je održan izborni Sabor Hrvatske stranke BiH, što je u medijima propraćeno na dva potpuno različita načina.

Mediji u Hercegovini, uglavnom pod kontrolom vladajućeg HDZ-a, potpuno su prešutjeli ovaj događaj, dok su mediji u ostatku države događaj propratili samo informacijom da je Sabor održan. Niko se nije pozabavio pitanjem šta političkoj sceni BiH donosi oživljavanje jedne ovakve stranke. 

O Hrvatskoj stranci BiH ne može se potpuno govoriti kao novoj stranci, jer se u ovom slučaju radi o promjeni imena i reorganizaciji stranke. U ovom slučaju radi se o promjeni imena Hrvatskog narodnog saveza (HNS) u Hrvatsku stranku BiH, a sam Hrvatski narodni savez predstavlja stranku nasljednicu nekadašnje Nove hrvatske inicijative (NHI). 

NHI je osnovana 1999. godine, a već na prvim izborima osvojila je 50.000 glasova. Kasnije je došlo do ujedinjenja sa HSS-om, pa onda pokušaj ujedinjavanja s HDZ-om 1990, što je dovelo do skorog raspada stranke i potpunog gubitka biračkog tijela. 

U ponovnom pokretanju rada nekada respektabilne stranke, koja je bila sposobna osvojiti i 50.000 glasova, treba tražiti razlog i potpunog ignorisanja ovog događaja od strane medija pod kontrolom HDZ-a. 

Hrvatska stranka BiH ima šansu da u sve nezadovoljnijem biračkom tijelu Hrvata u BiH, pogotovo među Hrvatima izvan Hercegovine, ostvari ozbiljan izborni rezultat i bude prava alternativa HDZ-u kakva je bila i NHI prije 18 godina. 

Poruke poslane s izbornog Sabora Hrvatske stranke BiH najava su kako će ova stranka zagovarati drugačiju politiku od one koju provodi HDZ. Novoizabrani predsjednik Hrvatske stranke BiH Božo Skopljaković u svom govoru je jasno istakao kako će ova stranka biti velika prepreka za HDZ. 

- Mi se ne dijelimo na južne ili sjeverne Hrvate, na zapadne ili istočne. Mi jednako cijenimo svakoga Hrvata i zbog toga smo snažno osudili i odbacili prijedlog HDZ BIH o izmjenama Izbornoga zakona, jer je diskriminirajući i krši ljudska prava. Neki kažu da će Vitez ući u treći entitet, a hrvatska sela oko Travnika neće. E, pa ako moram birat između takvog trećeg entiteta i Travnika onda ću izabrati Travnik i svako njegovo selo, jer meni je jasno da ni Vitez nije zamišljen u tom entitetu - poručio je Skopljaković s izbornog Sabora. 

Osnivač nekadašnje NHI Krešimir Zubak je istakao kako je do promjene imena došlo i zbog toga da ih birači ne bi miješali s današnjim Hrvatskim narodnim saborom (HNS), koji HDZ koristi kao svoju nevladinu organizaciju, i jasno je poručio da je ovakav HNS za njena neprihvatljiv. 

- Tzv. HNS je sveden na paralelno političko tijelo i udrugu građana koja funkcionira po modelu saveza komunista u kojem vlada jednoumlje. Mi smo se zalagali za koordinaciju koja će odlučivati po principu konsenzusa . Kako to nije prihvaćeno, mi nismo željeli biti dio toga projekta.Tražimo isti položaj kakav imaju Hrvati u Hercegovini .Mislim da je to pošteno i politički ispravno za Travnik tražimo sve što se traži i za Mostar. To nikada nismo čuli iz HDZ BiH - kazao je Zubak. 

Na prijedlog Predsjedništva za novoga šefa stranke izabran je penzionisani brigadir Božo Skopljaković iz Novoga Travnika. Skopljaković je iz OS BiH u mirovinu otišao krajem prošle godine, a u svojoj vojnoj službi je nekoliko godina bio i vojni izaslanik BiH u Washingtonu.

Ukoliko Hrvatska stranka BiH uspije u što skorije vrijeme povratiti nekadašnju stranačku infrastrukturu NHI-a, moglo bi se desiti da povrati i dobar dio nekadašnjih glasača NHI-a i otkine dio političkog kolača HDZ-u na narednim izborima. 

Nema nikakve sumnje da su toga svjesni i u redovima HDZ-a. Potpuno ignorisanje izbornog Sabora Hrvatske stranke BiH od strane HDZ-ovih medija jasno ukazuje na to da HDZ više nije siguran u osvajanje apsolutnog broja glasova među Hrvatima u BiH. 


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.