23.6.2017. 22:15
0
Ovo je najveća briga Milorada Dodika: Naredne godine na naplatu stiže 900 miliona KM!
Vlada Republike Srpske vodi intenzivne pregovore oko restrukturiranja javnog duga. Kompletan paket bi trebalo da se raspakuje, da se obezbijedi grejs period, kako bi javna preduzeća, lokalne zajednice i država mnogo lakše servisirali obaveze u narednom periodu, kazao je u intervjuu za poslovni portal CAPITAL ministar finansija RS Zoran Tegeltija, prenosi Slobodna Bosna.

Kako javljaju mediji iz manjeg bh entiteta, već naredne godine Vladi za otplatu duga treba više od 900 miliona maraka što je gotovo polovina republičkog budžeta.

“Nas dugovi guše i budžet sastavlja kraj s krajem i to traje već određeno vrijeme. Sama ideja reprogramiranja duga je po sebi dobra, razumljiva i prihvatljiva sa aspekta kamatnih stopa na tržištu. Problem može biti subjektivitet zaduživanja na međunarodnom finansijskom tržistu budući da je teško da se Republika Srpska može pojaviti bez Bosne i Hercegovine kao akter i zaduživati”, kazao je ekonomski analitičar iz Bnja Luke Goran Radivojac, prenosi ATV.

-Ukoliko Vlada RS uspije da nađe kreditora na međunarodnom tržištu kapitala, za svako inozaduženje treba saglasnost bh. parlamenta. Još se ne zna šta bi u tom slučaju zauzvrat tražili predstavnici druga dva naroda ali ako je Vladi za utjehu, podršku već danas nude u Savezu za promjene. Odavno upozoravaju da Republika Srpska neće moći da vraća dugove, kaže predsjednik SDS-a, Vukota Govedarica.

“Mi ćemo se opredjeljivati u skladu sa potrebama. Potreba, nažalost, jeste takva, Vlada nas je uvela kroz sve ove godine neodgovorne politike u tešku situaciju kada je u pitanju otplata dugova. Prema tome to je nešto što potencijalno može biti prihvatljivo, ali moramo da znamo šta radimo”, rekao je Govedarica. 

Ekonomisti upozoravaju da se ni susjedne zemlje na međunarodnom tržištu kapitala nisu dobro provele. Dok u Vladi priznaju da domaći finansijski sektor nema tolike pare, stižu upozorenja da cijeli region pati od niskog kreditnog rejtinga i niko ništa slično na međunarodnom tržištu nije napravio. 

“Možemo spomenuti primjer Hrvatske koja je za vrijeme Oreškovićeve vlade pokušala da emituje obveznice i jednostavno zbog lošeg kreditnog rejtinga nije bilo dovoljno zainteresovanih za njihov otkup i to je propalo. Bojim se da takođe može biti problem i prilikom pokušaja zaduženja Republike Srpske. Ako i bude moguće to će sigurno biti dosta veće kamate nego što je to slučaj sa MMF-om”, izjavio je ekonomski analitičar Predrag Duduković. 

A od MMF-a nema ništa do novih izbora, poručila je predsjednica Vlade RS, Željka Cvijanović. 

“Evo ja neću da zvučim negativno ali ne vidim da tu nešto treba razgovarati. Ja sam nekada davno, vjerovatno ste i vi to zapamtili, rekla da će o tome pričati neka nova vlast u 2019. godini”, izjavila je Cvijanovićeva. 

Ukupni javni dug RS premašio je iznos od 5 milijardi KM, i u relativnom pogledu RS je skoro dvostruko zaduženija od Federacije BiH.    


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.