24.6.2017. 14:40
0
Salkić: Zajedno graditi zemlju u kojoj nikome nije tijesno
Ramazan koji ispraćamo pokazao je izuzetnu snagu i jedinstvo Bošnjaka, koji su u svetom mjesecu muslimana smogli snage da nadvladaju mnoge svoje slabosti, ocijenio je Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS.


-Dostojanstveno smo organizovali kolektivne dženaze i podsjetili svijet da smo narod nad kojim je počinjen genocid, a da smo zahvaljujući islamu i miroljubivoj koegzistenciji, na kojoj baziramo svoju politiku, kao narod uspjeli da nadvladamo bilo kakvu mogućnost radikalizacije, osvete za zločine i uzvraćanje istom mjerom, naglasio je Salkić.

Time se pokazuje, dodao je, da su Bošnjaci spremni da sudjeluju u gradnji i budućnosti, kako Bosne i Hercegovine, tako i cijele Evrope, nudeći upravo Evropi uspješni koncept višestoljetnog suživota i tolerancije.

Smatra da taj koncept podrazumijeva potpunu ravnopravnost svih i podjednake mogućnosti za sve.

-Bošnjaci su, kao najbrojniji narod u Bosni i Hercegovini, ponosni na takve tradicije i odlučni smo da ih prije svega primijenimo u svojoj domovini, Bosni i Hercegovini. Bošnjaci će zajedno sa drugim narodima i građanima graditi upravo takvu zemlju, u kojoj nije nikome tijesno, naveo je Salkić u čestitki muslimanima u Bosni i Hercegovini, u povodu Ramazanskog bajrama.

Brojni skupovi koji su, kaže, organizovani tokom ramazana, susreti na porodičnim i kolektivnim iftarima, te organizacija vrhunskih kulturnih i vjerskih manifestacija, bili su prilika da se još jednom naglase svetinje: država Bosna i Hercegovina, mir, sloboda, islam i svijest o očuvanju i jačanju Bošnjaka.

- Na naše iftare, koji su naše posebna vrijednost, ovoga ramazana smo, u cijeloj Bosni i Hercegovini, ugostili prijatelje iz drugih naroda i religija. Željeli smo podijeliti ljepotu svoje vjere i svojih običaja sa našim susjedima, naši pozivi na iftare i njihovi dolasci pokazali su da je očuvano zdravo tkivo Bosne i Hercegovine.

Poručili smo našim susjedima da ćemo se vidjeti na njihovim svetkovinama, a onda opet na našim. Tome su nas učili naši očevi i djedovi – tome mi želimo da učimo svoju djecu. Upravo su to najbolje poruke ramazana, koji nas je i ove godine učinio boljima, naveo je on.

Vjernike muslimane pozvao je da podijele radost Bajrama i sa svojim susjedima, jer je to u njihovoj vjekovnoj tradiciji.

- Vama i Vašim porodicama gdje god da se nalazite, u Bosni i Hercegovini ili bilo gdje u svijetu, upućujem najiskrenije čestitke u povodu Ramazanskog bajrama 2017. godine, u želji da ove blagdanske dane provedete u miru, ljubavi i duhovnom skladu, upravo onako kako to islam kao vjera preporučuje. Bajram šerif mubarek olsun!“, naveo je Salkić, saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.