25.6.2017. 20:12
0
Stanić: Budžet ostaje bez miliona zbog nerazumnih poteza vlasti RS-a
Poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) u Narodnoj skupštini RS-a Miladin Stanić optužio je danas vlast u tom bh.entitetu da je povukla, kako je naveo, nerazuman potez, donoseći odluku o smanjenju koncesione nadoknade za termoelektrane u RS-u sa 3,6 na 0,5 posto od ukupnog prihoda, čime budžet ostaje bez milionskih prihoda.

Smatra da je neralno tvrditi da Rudnik i termoelektrana (RITE) Stanari ne mogu plaćati veću koncesionu naknadu i da je ista cijena iskopa rude u RiTE Gacko ili Ugljevik te u Stanarima.

- Tvrdim da nije - rekao je Stanić komentirajući navode da je MUPRS-a pokrenuo istragu protiv ministra industrije, energetike i rudarstva RS-a Petra Đokića, zbog izmjena Pravilnika o visini koncesionih naknada i bankarskim garancijama.

Optužio je nadležne u Ministarstvu poljoprivrede RS da nisu partner ratarima te da ne poštuju strategiju razvoja poljoprivrede kojom je predviđeno da se pšenica sije na oko 80.000 hektara godišnje, a sada je to tek na polovini planiranog iznosa.

Upozorio je da je Vlada RS-a propašću Robnih rezervi, izgubila mehanizam da utiče na otkupnu cijenu pšenice. 

- Trenutno se imovina Robnih rezervi plijeni za dug prema UIOBiH, a istovremeno Robne rezerve većinu sopstvenih potraživanja ne mogu naplatiti, jer su te transakcije rađene u stranačke svrhe, prvenstveno preko Govedarskog poduzeća “Farmland” Nova Topola - ustvrdio je Stanić na pres-konferenciji u Banjoj Luci. 

Uime SDS-a predložio je da se uvede mjera kojom bi se u toku žetve u okviru podsticaja osigurana sredstva za trošak skladištenja pšenice za narednih šest mjeseci, kako bi se izbjegli mešetarski odnosi u vezi s otkupom, a za šest mjeseci bila bi izbalansirana cijena pšenice na tržištu. 

(FENA/Merima Druškić)

NSRS
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.