26.6.2017. 21:53
0
Bh. vlasti upozorile građane koji putuju u Tursku i Francusku
Ministarstvo vanjskih poslova BiH na svojim službenim internetskim stranicama objavilo je popis zemalja u koje državljani BiH ne bi trebali putovati.

Ovaj popis postoji već mjesecima i još uvijek je na snazi, piše “N1 BiH“.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH poziva državljane BiH da do daljnjeg ne putuju u Arapsku Republiku Jemen, zbog pojačanog sektaškog nasilja i pogoršanja sigurnosne situacije u toj zemlji. BiH u Jemenu nema rezidentno diplomatsko-konzularno predstavništvo te pokriva tu zemlju iz Rijada (Saudijska Arabija). Ova činjenica značajno utječe na mogućnost izravnog pružanja pomoći i podrške bh. građanima u vanrednim situacijama, te s toga molimo sve bh. građane koji namjeravaju putovati u Jemen da ovo upozorenje ozbiljno shvate – navode iz Ministarstva.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH poziva državljane BiH da do daljnjeg ne putuju ni u Libiju zbog značajnog pogoršanja sigurnosne situacije i postojanja realne opasnosti od oružanih napada i otmica u ovoj zemlji. Pozivaju se državljani BiH koji se trenutno nalaze u Libiji, posebno u onim dijelovima zemlje u kojima su se već događale ili se događaju otmice, oružani napadi, upućivanje ozbiljnih prijetnji i sl., da u saradnji s rukovodstvima kompanija i preduzeća u kojima su zaposleni i uz konsultacije s Ambasadom BiH u Tripoliju razmotre mogućnost privremenog napuštanja te zemlje.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH upozorava državljane BiH da ne putuju ni u Irak zbog loše sigurnosne situacije. MVP BiH savjetuje državljane BiH koji se trenutno nalaze u Republici Irak da razmotre mogućnost napuštanja te zemlje čim se za to steknu sigurni uvjeti. Potrebno je da se državljani BiH, zbog sigurnosnih razloga, pridržavaju mjera sigurnosti i izbjegavaju javna okupljanja.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH poziva državljane BiH da se suzdrže od putovanja u dijelove Ukrajine koji nisu pod kontrolom legalnih vlasti u Kijevu. Potrebno je da se građani BiH, zbog sigurnosnih razloga, pridržavaju mjera sigurnosti i izbjegavaju javna okupljanja.

Preporučuje se da zbog složenih sigurnosnih prilika državljani Bosne i Hercegovine ne putuju u AR Siriju, do daljnjeg. Ministarstvo vanjskih poslova BiH preporučuje građanima BiH oprez, posebno na javnim mjestima, i savjetuje im se izbjegavanje većih javnih okupljanja i demonstracija, te praćenje uputa lokalnih vlasti.

Na stranicama Ministarstva također se poziva na oprez građana koji putuju u Tursku i Francusku.

MVP preporučuje građanima BiH oprez u Francuskoj, posebno na javnim mjestima, i savjetuje im se izbjegavanje većih javnih okupljanja i demonstracija, te praćenje uputa lokalnih vlasti.

– Više informacija se može naći na ovom linku za mobilnu aplikaciju za pametne telefone, na engleskom ili francuskom jeziku koja šalje upozorenje korisniku u slučaju krize.

Dana 20. jula prošle godine predsjednik Erdogan je proglasio tromjesečno vanredno stanje u zemlji, poslije neuspjelog pokušaja vojnog puča. MVP BiH stoga preporučuje građanima BiH koji putuju u Republiku Tursku oprez prilikom putovanja, što podrazumijeva izbjegavanje prisustva na mjestima masovnog okupljanja iz bilo kojih razloga, dosljedno poštivanje sigurnosnih preporuka koje daju turske vlasti, kao i preporuka koje daju uprave turističkih resorta u kojem se nalaze, ukoliko u Republici Turskoj borave turistički.

Zbog novonastale situacije u Republici Turskoj kao i zbog oružanog sukoba koji se vodi u Siriji, preporučuje se građanima BiH suzdržanost od putovanja i boravka u oblastima koje se nalaze unutar granice od deset kilometara sa Sirijom.

Građanima se ista suzdržanost od putovanja i boravka preporučuje i za sve jugoistočne provincije, tj. provincije koje graniče s Irakom i Sirijom.

MVP BiH informirano je od Ambasade BiH u Ankari da gradovi i mjesta u kojima uobičajeno gostuje najveći broj naših državljana nisu bili zahvaćeni nemirima, te da su aerodromi, luke i granični prelazi otvoreni i da se promet preko istih odvija nesmetano. Ambasada, također, informira da servisi i službe javnog i privatnog sektora funkcioniraju u neometanom kapacitetu.

Iako se situacija u Republici Turskoj smiruje i iako vlasti Republike Turske drže pod kontrolom sigurnost u zemlji, ipak se, dakle, savjetuje oprez prilikom putovanja u Republiku Tursku.

Građanima se u tom smislu dodatno sugerira da kontaktiraju svoje aviokompanije i turističke organizacije, prije nego što započnu svoje putovanje, radi dobijanja aktualnih informacija kako o svom putovanju tako i o svom boravku na mjestima svoje destinacije, navodi se na stranici Ministarstva vanjskih poslova BiH.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.