29.6.2017. 19:47
8
Memić: Neću dozvoliti da Park gradi kompostanu u Sokolović Koloniji, Ilidža nije deponija
Stanovnici ilidžanskog naselja Sokolović Kolonija zatražili su od Javnog preduzeća 'Park' da hitno uklone travu koju su odložili u Parkov rasadnik u ovom naselju, zbog nesnosnog smrada koji se širi ulicama.

Stanovnike ovog naselja podržao je i načelnik Ilidže Senaid Memić. On je za agenciju Patria rekao da neće dozvoliti nikakvo odlagalište u Sokolović Koloniji, jer se radi o vodozaštitnoj zoni, pa bilo kakva deponija na tom mjestu ne dolazi u obzir, jer bi mogla ugroziti vodosnabdijevanje potrošača.

- Ilidža je turistička općina, a ne deponija – rekao je Memić.

Samo kroz poslove na održavanju javnih zelenih površina Park na godišnjem nivou prikupi oko 20.000 tona biorazgradivog otpada, za čije odlaganje izdvaja od 33 do 95 000 KM. Humus i cvjećarsku zemlju za svoj rad "Park" najvećim dijelom uvozi, iako bi je moglo dobiti i kroz reciklažu zelenog otpada.

Govori se o 200.000 KM koje je Vlada Kantona Sarajevo već izdvojila za izradu projektne dokumentacije za igradnju savremene kompostane u kojoj bi Park reciklirao otpad. Iz Parka nisu mnogo odmakli po tom pitanju do danas. Umjesto toga, travu su odložili u Rasadnik u Sokolović Koloniji. Trava je brzo počela truhnuti, pa se naseljem počeo širiti nesnosni smrad. Stanovnici Sokolović Kolonije upozoravaju da je Park u Rasadnik skladištio oko 1.500 kubika trave i drugog organskog otpada na nepropisan način.

Direktor Parka Alen Ramić potvrdio je za agenciju Patria da su travu skladištili u Sokolović Koloniju, ali je rekao da je on već izdao nalog da se taj problem riješi.

- Vegetacija u proljeće je bila bujna. Trava je dnevno rasla po tri centimetra. Nismo imali dovoljne kapacitete da preradimo svu travu koju smo prikupili – rekao je Ramić, te dodao da će Park sigurno ići u izgradnju kompostane za preradu trave, ali da takav projekt ipak ne zavisi samo od Parka, već na prvom mjestu od politike u Kantonu Sarajevo.


(Patria/Admir Oručević)

8
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.