30.6.2017. 10:59
1
Opet im ostaju ogromna primanja: Ukida se jubilarna nagrada zastupnicima i delegatima
Sead Kadić, predsjednik Zajedničke komisija za administrativne poslove PS BiH kazao je da se ukida jubilarna nagrada izabranim zvaničnicima koja se dodjeljuje za pet, deset, petnaest godina rada u iznosu jedne prosječne plaće, piše agencija Patria.
- Tačno je da se ukida jubilarna nagrada. Imali smo puno problema u zahtjevima ili u zakonu koji je regulisao tu oblast i Administrativna komisija svojim odlukama je zatražila izmjene zakona da bi se ta naknada ukinula – kazao je Kadić te dodao da nagrada ostaje drugim službenicima u Parlamentu BiH.

Kadić je kazao da su se prava na tu naknadu odrekli svi zastupnici i delegati PS BiH. On je odgovarajući na pitanja novinara kazao da su čak neka pravila o nagradama bila i predmet revizija.

- Mislim da treba razmisliti i oko paušala i oko primanja da se te stvari ukidaju – kazao je Kadić.

Primjera radi, zastupnici i delegati osim plate za profesionalni angažman koja iznosi nekoliko hiljada maraka, dobijaju i poslanički paušal, dnevnice i honorare za rad u komisijama. Također, tu su naknade za najam stana u Sarajevu, naknadu za odvojeni život od porodice, a ranije je naplaćivana i naknada za posjetu porodici. Iako dobra većina izabranih zvaničnika koji nisu iz Sarajeva i ne živi u ovom gradu, naknade ipak uzimaju. 

Ove ali i neke druge privilegije propisane su Odlukom o načinu obračuna plaća i ostalih materijalnih prava poslanika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH i Pravilnikom o drugim beneficijima koje su sami izglasali.

I pored ukidanja jubilarne nagrade, izabranim zvaničnicima ostaju ogromna primanja. Primjerice, Sead Kadić je od januara do maja naplatio 29.490 KM. Od toga su plaće 22.946 KM (mjesečno 4.500 KM), mjesečni paušal delegata (713 KM), naknada za prevoz (1.273 KM za pet mjeseci), naknada za odvojeni život (1193 KM) i topli obrok (510 KM).

(Fena/Alen Avdić)
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.