2.7.2017. 19:20
2
Borba Fate Orlović traje 15 godina: Crkva i dalje u dvorištu
Već 15 godina Fata Orlović iz Konjević Polja od različitih pravosudnih institucija u Bosni i Hercegovini, kaže, traži pravdu. Crkva izgrađena još 1996. godine u njenom dvorištu i danas je tu.

Svako jutro s prozora Fata gleda u kako kaže podsjećanje svega što se u Podrinju dešavalo tokom rata. Dok je živa borit će se da se crkva ukloni – a kad je više ne bude – borit će se njena djeca, poručuje.

Naizgled napuštena crkva u dvorištu Fate Orlović u Konjević Polju – preko puta i naizgled napuštena kuća. Ipak, podrinjska heroina – najhrabrija žena – ličnost godine –kako su je nazivali domaći ili strani mediji – nana Fata Orlović - rijetko odlazi iz kuće. Ponekad u posjetu djeci, ili ljekaru. Na pitanja da li se umorila od borbe – nada li se rješenju – uznemireno kaže:

"Kako su je napravili neka i nose. Znaju da nije njihovo, znaju da ja ne dam i neka nose. Imam svoje sedmero djece. Kad umrem, zaklela sam da ne smiju dati".

U oktobru 2002. godine – prvobitnom tužbom od Srpske pravoslavne crkve zatražena je predaja nekretnine u posjed Fati Orlović. To se do danas nije desilo. Tužbeni zahtjev mijenjao se s godinama.

"Tom novom uređenom tužbom traženo je da se utvrdi činjenica da je dana 11. januara 2008. godine sačinjena vansudska nagodba između tužilaca koje je zastupao advokat Fahrija Karkin i tuženih koje je zastupao predsjednik Vlade RS Milorad Dodik, savjetnik premijera Vlade RS Miladin Dragičević i Kačavenda koja glasi tuženi su dužni ukloniti crkvu koja je sagrađena – to je kasnije bio glavni tužbeni zahtjev oko koga se vodio kompletan postupak. Takav tužbeni zahtjev je prvostepenom presudom ovog Suda od 21. maja 2010. odbijen kao neosnovan", kazao je Sead Alić, predsjednik Osnovnog suda Srebrenica.

Prisjeća se sudija Alić ogromnog interesa javnosti za ovaj predmet. Pogrdnih komentara na rad Suda. Ali, kaže, takav je posao sudije. Jedna strana uvijek će biti nezadovoljna. Zato postoji žalba. Presudu ovog prvostepenog Suda kasnije su, upravo u žalbenom postupku, potvrdili Okružni sud u Bijeljini, potom u reviziji kao vanrednom pravnom lijeku Vrhovni sud Republike Srpske. Nana Fata nije odustala. Kaže, jedva plaća troškove, ali traži mišljenje Ustavnog suda BiH. Sjeća se nedaća koje je godinama zbog borbe s institucijama preživljavala – ipak, u poznim godinama – nada se dobrom.

"Da hoće se riješiti, ali neka se riješi dobro da ne košta ni tamo ni ovamo. Neka bude lijepo i uredu i s jedne strane i sa druge. Ne volim da se svađamo. Meni je narod vikao da je miniram, neću da je miniram, neka je minira onaj ko ju je donio, bespravno je napravio, neka je sada nosi oni. Hoće da se plati a ko da plati? Ja kažem advokatu vi platite, sakupite pare pa dajte Srbima, ja ne dam, ja hoću svoju odštetu", govori nam Fata Orlović.

Na spomen politike - negoduje. Kaže, koriste je kada im odgovara - kada dođe vrijeme izbora. Incidenata u njenom dvorištu više gotovo da nema. Tu i tamo poneki verbalni obračun. Čak i da sve pravosudne institucije presude protiv nje – borit će se, kaže, riječima, prenosi N1.


(Admir Oručević)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.