3.7.2017. 16:30
0
Komemoracija povodom smrti akademika Ibrahima Pašića
Bošnjačka zajednica kulture "Preporod" i Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca upriličili su zajedničku komemoraciju povodom smrti akademika Ibrahima Pašića.
Na komemoraciji su govorili predsjednik BZK Preporod Senadin Lavić i generalni sekretar VKBI Emir Zlatar te prof.dr. Dževad Jahić.

U saopćenju za javnost VKBI podsjeća da je akademik Ibrahim Pašić objavio mnogo knjiga, a zadnja je "Od stećka do nišana u BiH".

- Tu važnu knjigu, nažalost, nismo uspjeli promovirati. U njoj je akademik Pašić ustvrdio da je veza između stećka i nišana “organska i generička”, odnosno da je “najstariji, i u islamskom svijetu jedinstven, bosanskohercegovački nišan povijesni baštinik stećka, te da je stećak prije svega, nadgrobni spomenik krstjanski predaka autohtonih bosanskohercegovačkih muslimana Bošnjaka”. Dakle “Iz stećka se razvio najstariji bosanskohercegovački muslimanski nišan”, upozorio je Ibrahim - saopćeno je iz VKBI-a.  

BZK "Preporod" i VKBI zahvalni su akademiku Pašiću za sve što je uradio u oblasti bosanske i bošnjačke kulture i znanosti.

Ibrahim Pašić (1948–2017.) bio je historičar, javni djelatnik, srednjoškolski i univerzitetski profesor. Naučnu i širu javnost zainteresirao je posebnim pristupom bosanskoj povijesti na osnovu čega je prezentirao nove činjenice o Bosni i Bošnjacima, te nas na taj način obavezao da o njemu mislimo i spominjemo ga s poštovanjem, navodi se. 

Akademik Ibrahim Pašić preminuo je 23. juna, a sahranjen je na Grličića brdu u Sarajevu.

(Fena/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.